Zašto u Švajcarskoj nema inflacije

Prema podacima Savezne službe za statistiku Švajcarske u martu 2022.godine su potrošačke cene u toj zemlji bile za 2,4 odsto više nego u martu 2021.godine.

Ciljana inflacija Centralne banke Švajcarske je 2 odsto

Hrana i bezalkoholna pića poskupeli su od marta do marta 0%, dakle cene hrane i bezalkoholnih pića su u proseku ostale na istom.

Proizvodi od nafte poskupeli su za 32,1 odsto, stanovanje i energenti za 3,7 odsto, a predmeti za domaćinstvo i tekuće održavanje za 5,3 odsto.

Zdravstvena nega je neznatno pojeftinila.

Bazna inflacija (rast cena bez svežih i sezonskih proizvoda, energije i goriva) iznosila je u martu 2022.godine 1,4 odsto. Cene domaće robe porasle su za godinu dana za 1,4 odsto, a cene uvozne robe 5,5 %.

Pomenuti sveži i sezonski proizvodi poskupeli su za 0,3 odsto.

U februaru, kada je godišnja inflacija bila 2,2 odsto, ankete na koje se oslanja Švajcarska narodna banka, davale su indeks očekivane inflacije za narednih 12 meseci najviši od 2008.godine, ali u zoni oko 2 odsto.

Tri četvrtine anketiranih domaćinstva očekivalo je da će cene kratkoročno nastaviti da rastu.

Banke i ekonomski instituti  u februaru su očekivali da će tokom narednih 6 do 12 meseci godišnja inflacija porasti na 2, 3 odsto. A za narednih 3 do 5 godina očekivala se godišnja inflacija od 1,6 odsto.

Mada joj je Medjunarodni monetarni fond savetovao opreznost, Centralna banka Švajcarske je saopštila da nastavlja s ekspanzivnom monetarnom politikom i ostavlja svoju ključnu kamatu u negativnoj zoni od – 0,75%( minus 0,75 odsto).

Ekonomski analitičari ocenjuju da ovu cenovnu stabilnost Švajcarska ima da zahvali, pre svega, svojoj jakoj valuti švajcarskom franku, ali se veruje i da je udeo nafte u energetskoj strukturi Švajcarske niži nego u ostalim državama Evrope, što takodje nije od male važnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com