NAŠA ANALIZA : Tržišna vrednost nemačkih vojnih fabrika udvostručena

Ako lažu mediji, brojke zapadnih berzi valjda ne lažu : Nemačka će odigrati ključnu ulogu u globalnim obračunima na teritoriji Evrope.

Jer, ko u rusko-ukrajinskom ratu gubi, još se ne zna, ali nemačka vojna industrija dobija sigurno.

Ni ključne američke, ni ključne britanske, ni ključne francuske firme iz vojno – industrijskog sektora nisu, od početka ove godine, zabeležile takav rast vrednosti kakav su zabeležili ključni nemački proizvodjači oružja.

Svejedno da li gledate dužu petogodišnju ili kratkoročnu „od početka ove godine“ perspektivu.

Snažna koncentracija zahteva ukrajinskih vlasti na Nemačku tako nije ni malo slučajna. O čemu svedoči i činjenica da je Nemačka rekordno brzo prešla put od zabrane isporuke oružja u krizna područja do podrške isporuci teškog oružja.

U vezi sa tim, karakteristična je izjava poslanika Zelenih Anton Hofrajtera magazinu Spiegel :

„Nemačka mora preuzeti odgovornost u Evropi, a tu se pre svega traži kancelar. U kojoj god sam evropskoj zemlji trenutno bio, stalno se suočavam s pitanjem : gde je Nemačka?“.

Visoka tražnja za Nemačkom, preslikava se i na berzanske brojke.

Tržišna vrednost jednog od najvećih nemačkih proizvodjača naoružanja, kompanije Rheinmetall, od početka ove godine je povećana 2,5 puta na trenutnih 9,18 milijardi evra. Vrednost akcije te firme povećana je za 147,88 odsto na jučerašnjih 210,40 evra. I ta akcija nastavlja da raste.

Za poslednjih 5 godina, vrednost akcije kompanije  Rheinmetall povećana je za 155, 84 odsto.

Tržišna vrednost kompanije trenutno je 9,18 milijardi evra. Dakle, akcionari su od početka ove godine zaradili gotovo 5,5 milijardi evra.

Slično je s kompanijom Hensoldt AG, čiju akciju je nakratko uzdrmala odluka američkog akcionara fonda KKR da proda i preostalih 8,3 odsto udela, pa se opet vratila na dobitničku traku, na kojoj se uvereno nalazi otkako je nemačka vlada odlučila da ove godine vanredno ojača Bunderver s 100 milijardi evra.

Tržišna vrednost kompanije Hensoldt od početka ove godine je udvostručena i trenutno iznosi 2,7 milijardi evra. Cena akcije te firme od početka godine je porasla za 106, 61 odsto na trenutnih 25, 95 evra. I taj rast se nastavlja. Akcionari su, znači, od početka godine zaradili više od milijarde evra.

Mada je francuska vojna industrija u periodu 2017-2021.godina povećala svoj izvoz, a nemačka vojna industrija smanjila, francuski proizvodjači oružja ne mogu ni blizu da se pohvale berzanskim rastom, kojim su nagradjeni akcionari nemačkih vojnih snabdevača.

Akcija francuske vojne kompanije Thales od početka 2022.godine porasla je za 69,66 odsto na 125,50 evra , a za poslednjih 5 godina za 40,89 odsto.

Tržišna vrednost francuske kompanije Thales je 44, 66 milijarde evra.

Vrednost akcije francuske kompanije Dassaut od početka ove godine je smanjena za 20,21 odsto(akcija 40,55 evra) i padala je prošle nedelje, ali je za poslednjih 5 godina porasla za 146, 21 %.

Tržišna vrednost kompanije Dassaut trenutno je 54,05 milijardi evra.

Akcija francuske vojne firme Safran od početka ove godine je izgubila na vrednosti 5, 63 odsto(akcija 103,88 evra) , dok je za poslednjih 5 godina poskupela za 40,89 odsto.

Tržišna vrednost francuske kompanije Safran trenutno je 44, 66 milijarde evra.

Velika Britanija je neobično aktivna u ukrajinskoj krizi, politički i vojno, ali tržišta su to  prepoznala kao umereno obećavajuće za njenu vojnu industriju.

Dok su vrednosti akcija ključnih nemačkih vojnih firmi udvostručene, vrednost akcije najveće britanske firme BAE Systems od početka godine je porasla 37,31 odsto, a za poslednjih 5 godina 22,73 odsto.

Slično je i sa pet najvećih američkih proizvodjača oružja.

Od početka godine, vrednost akcije kompanije Lockheed Martin porasla je za 31,97 odsto, a za poslednjih pet godina za 71,25 odsto.

Tržišna vrednost kompanije :124,65 milijardi dolara.

Vrednost akcije kompanije Boeing smanjena je od početka 2022.godine za 12, 47 odsto.

Tržišna vrednost kompanije :107,41 milijarda dolara.

Vrednost akcije kompanije Northrop Grumann porasla je od početka godina za 21,18 odsto, a za poslednjih pet godina za 89,66 odsto.

Tržišna vrednost kompanije : 72,74 milijarde dolara.

Vrednost akcije General Dynamics od početka godine je porasla za 17,49 odsto, a za poslednjih pet godina za 29 odsto.

Tržišna vrednost kompanije :67,79 milijardi dolara.

Vrednost akcije, u poslednje vreme mnogo pominjane, američke kompanije Raytheon porasla je od početka ove godine za 19,89 odsto, a za poslednjih pet godina za 44,62 odsto.

Tržišna vrednost kompanije : 155,39 milijardi dolara.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com