Zbog slobode novinara : Apelacioni sud osudio Dragoljuba Simonovića na 4 godine zatvora

Apelacioni sud u Beogradu delomično je usvojio žalbu branilaca i učesnicima u paljenju kuće novinara Milana Jovanovića smanjio kazne zatvora za izvršeno krivično delo.

Bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću izrečena je kazna zatvora od 4 godine(umesto pet po prvostepenoj presudu) i novčana kazna od 100 000 dinara, a Vladimiru Mihailoviću kazna zatvora od tri godine (umesto četiri po prvostepenoj presudi) i novčana kazna od 100 000 dinara. Obojica su osudjena za saučesništvo podstrekavanjem.

Igoru Novakoviću izrečena je kazna od dve godine i šest meseci (umesto tri godine i 6 mesece po prvostepenoj presudi), a Aleksandru Marinkoviću kazna zatvora od četiri godine (umesto pet kao po prvostepenoj presudi) i novčana kazna od 100 000 dinara. Njih dvojica su osuđeni za saučesništvo u izvršenju dela izazivanja opšte opasnosti.

Sud je kazne zatvora smanjio pošto je prekvalifikovao delo, koje se okrivljenima stavlja na teret, iz „teškog dela protiv opšte sigurnosti“ u krivično delo „izazivanja opšte opasnosti“.

Do prekvalifikacije krivičnog dela je došlo jer je veštačenjem utvrdjeno da vrednost štete nastale na stambenom objektu, garaži uz objekat i pokućstvu Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin nastala podmetanjem požara 12.decembra 2018.godine iznosi preko 4 000 000 dinara.

Prema pravnom stavu usvojenom na sednici krivičnog odeljenja Vrhovnog suda Srbije 17.aprila 2006.godine, „šteta velikih razmera“ kod neodredjenih vrednosti kao obeležja nekih krivičnih dela u Krivičnom zakoniku, u konkretnom slučaju krivičnog dela „teško delo protiv opšte sigurnosti“, postoji kada vrednost prelazi iznos od 6 000 000 dinara. Što ovde nije slučaj, zaključio je Apelacioni sud u svom obrazloženju presude.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com