Studentski propalestinski protesti širom SAD:Univerziteti finansiraju rat?!

Nemački javni servis izveštava sa studentski protesta protiv američke podrške izraelskoj akciji u Gazi i tvrdi da većina studenata – sagovornika radije ne bi da se identifikuje?!

S razlogom. Njujork tajms je sinoć izvestio da je tokom jučerašnjeg dana privredeno oko 700 učesnika tih protesta na više univerziteta,što je proteste studenata širom Amerike protiv rata u Gazi danas dodatno radikalizovano.

Studenti traže da njihovi univerziteti prekinu finansijske veze s Izraelom i svaku saradnju s kompanijama, koje imaju poslovne veze s Izraelom jer, s pravom, smatraju da deo njihove školarine ide na finansiranje rata kad njihovi univerziteti na Berzi kupuju akcije firmi koje na tom ratu zaradjuju.

Centar protesta je Univerzitet Kolumbija u Njujorku, gde su protesti i počeli pre više od deset dana. A pridružili su im se studenti na Koledžu Emerson (Boston, država Masačusetc), Severoistočnom univerzitetu (Boston), Univerzitetu Južne Kalifornije (Los Anđeles), Teksaškom univerzitetu, Indiana Univerzitetu (Blumington), Univerzitetu Emori (Atlanta, država Džordžija), Univerzitetu države Arizona, univerzitetima Prinston, Jejl,Njujork, Minesota, Ohajo…

Podršku kolegama u Americi dali su i studenti Instituta za političke nauke (Sciences Po) u Parizu okupiravši taj fakultet.

Naročito pošto je policija rasturila šatore demonstranata u više univerzitetskih kampusa, rukovodstva američkih univerziteta pod ogromnim su pritiskom.

Neko ma od njih, kao predsednici Kolumbija univerziteta Minuš Šafik, studenti zameraju da svedočeći pred Kongresom nije dovoljno branila vrednosti univerziteta i da je žrtvovala slobodu izražavanja kad je pre deset dana pozvala policiju da rasturi jedno propalestinsko okupljanje na tom Univerziteti. Traži se njena ostavka.

S druge strane, političari rukovodstvima univerziteta zameraju da nisu dovoljno učinili da spreče antisemitske ispade tokom protesta što je Šafik više puta samokritično priznala tokom saslušanja pred Kongresom.

U SAD se sada ozbiljno razmatra koliko je problem ubijanja Palestinaca u Gazi značajan za mlade Amerikance odnosno koliko bi mogao da utiče na to kome će oni dati glas na predsedničkim izborima u novembru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com