Zbunjujuća vest: Strelovit rast cene gvoždja!

Svetske berze su zbunjene: cena gvoždja u ponedeljak je porasla za 20 odsto na 57 evra za tonu. Od početka godine rast cene gvoždja iznosi 40 odsto pa je sada ta cena 70 odsto iznad svoga istorijskog dna koji je dotakla u decembru 2015. godine.

železara

Berzanski stručnjaci su, medjutim, sumnjičavi, piše bečki Die Presse. Iako je bilo nekih signala iz februarskog porasta kupovina iz Kine, eksperti ne veruju da će se cena gvoždja održati na tako visokom nivou.

Procenjuje se da će tokom godine pasti na 35 evra po toni.

„Mi ne vidimo nijedan znak rastuće tražnje za čelikom. Ni u knjigama narudžbi proizvodjača čelika, ni u zvaničnim statistikama narudžbi“, citira Die Presse eksperte Goldman Saksa.

Viškovi kapaciteta ostaće veliki, podvlači list.

Džinovi u proizvodnju gvoždja – na svetskom tržištu broj dva BHP Billiton i broj tri Rio Tinto – tako jeftini vade rudu gvoždja pa ne samo što nisu potonuli ni pri padu cene sa 192 dolara, koliko je iznosila 2011. godine, na 40 dolara po toni nego su i povećali proizvodnju kako bi sa tržišta potisli konkurente.

Da će rat cena na tržištu gvoždja i čelika potrajati, piše Die Presse, svedoči i upravo obnarodovana namera brazilske kompanije Vale, na svetskom tržištu gvoždja broj jedan, da preuzme 15 odsto udela u svom konkurentu, australijskoj firmi Fortescue, četvrtoj na svetskom tržištu. Vale, piše Die Presse, proizvodi skupo visokokvalitetno gvoždje, a Fortescue jeftini gvoždje niskog kvaliteta. Namera je da dve firme mešavinom ova dva materijala stvore cenovno privlačan proizvod kao standard za proizvodnju čelika u Kini. Proizvodnja će početi 2017. godine, iznosiće 100 miliona tona godišnje ili 10 odsto od kineskog uvoza rude gvoždja u 2015. godini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com