Zeit: Makron dobio predsedništvo, parlament, ali nije ulicu!

„Predsedništvo je Makron već dobio, samo što nije i parlament, nedostaje još samo ulica“, ocenjuje ugledni nemački magazin Zeit (Cajt) izglede za vladanje novoizabranog francuskog predsednika Emanuela Makrona posle prvog kruga parlamentarnih izbora koji su održani u nedelju.

Ni reforme dosadašnjih francuskih vlada i predsednika nisu imale mnogo probema u parlamentu, padale su na ulici, podseća nemački list u svom komentaru.

Novoosnovanoj političkoj stranci francuskog predsednika Emanuela Makrona smeši se apsolutna parlamentarna većina, ali pri apstinenciji birača kakva nije zabeležena od osnivanja V francuske Republike 1958. godine. Juče se pozivu da glasa nije odazvalo 51,2 odsto francuskih gradjana, naime, upravo ulica, smatra Cajt, koja je prethodnoj francuskoj vladi upriličila višemesečne demonstracije povodom izmena Zakona o radu. A upravo nove izmene tog zakona medju najavljenim su prioritetima francuskog predsednika.

Kako bi liberal Makron mogao da pridobije ulicu i da li će se mnogo obazirati na ulicu i sa kakvim posledicama, Cajt ne spekuliše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com