Zelenski : Dobili su signal da imaju puno pravo da sačuvaju svoj život

U intervjuu datom povodom tri godine na mestu predsednika Ukrajine, Volodimir Zelenski je govorio i o Azovstalji i rekao  da su „na današnji dan momci dobili signal od vojske da oni imaju puno pravo da izadju i sačuvaju svoj život“, preneo je TASS pozivajući se na kanal „Ukrajina 24“.

Kako prenosi strana.ua, Zelenski je potvrdio da su iz kombinata Azovstalj u petak izašli svi, ali predaju nije spomenuo.

„Čini mi se da će uskoro, ne radi se čak ni o danima, mislim, u najbliže vreme biće izvedeni svi“ rekao je on.

„Dogovarao sam se s Turskom, Švajcarskom, Izraelom, od početka s Francuskom, zbog odnosa njihovih lidera sa Ruskom Federacijom. Kad smo videli da je nemoguće odblokirati ih vojnim putem. Iako, pošteno ću reći, desetine, stotine puta sam razgovarao s liderima drugih država da isporuče odgovarajuće oružje našoj vojsci kako bismo vojnim putem došli do Marijupolja da bismo odblokirali te ljude“, rekao je Zelenski.

Azovstalj je bio u blokadi od 21.aprila.

Zelenski je rekao da su mnogi ukrajinski piloti poginuli u pokušaju da dodju do Azovstalji.

„Veoma mnogo ljudi je poginulo – naših pilota. Nažalost, poginuli su. Takodje apsolutno heroji, koji su znali kako je teško. Znali su da je gotovo nemoguće doleteti. Doleteti do Azovstalji i doneti im lekove, hranu, vodu, preuzeti tela, ranjene. Sve se to dešavalo. Mnogo se stvari dešavalo, koje niko zvanično nije mogao da komentariše. Zašto? Zato što vazdušnih koridora sa Azovstalji nije bilo zbog njihove moćne protivvazdušne odbrane“, rekao je Zelenski,a prenosi strana.ua

Ministarstvo odbrane Rusije u petak uveče je saopštilo da su iz kombinata Azovstalj u Marijupolju izašli i poslednji „nacionalisti iz puka Azov i ukrajinski vojnici“ i da ih se u ruskom zarobljeništvu nalazi 2429.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com