Zid: Tramp se još muči, Putin završio

Američki mediji seire: predsednik Donald Tramp moraće, posle božićne, da propusti i novogodišnju žurku na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi. Za sigurnost Amerike, rekao je sam Tramp, on bi mogao da prežali i američku vladu, a kamoli jednu proslavu. A sigurnosti Amerike nema bez zida na meksičko-američkoj granici.

Njegov ruski kolega Vladimir Putin tih problema nema. Zid na granici izmedju Ukrajine i severnog dela Krima – gotov je.

To je, u stvari, žičana ograda u dužini od 60 kilometara, a Federalna služba bezbednosti Rusije tvrdi da je namenjena sprečavanju šverca oružja, goriva, alkohola, narkotika ali i mogućih diverzija.

Naravno ne i za sprečavanje priliva Ukrajinaca. Oni su već ubedljivo najbrojniji radni migranti u Rusiji i proteklih godina su značajno doprinosili njenom pozitivnom migracionom saldu kao i korigovanju demogrsfskih problema. Ali taj izbor je, izgleda, presušio – Rusija je 2018. godine prvi put u poslednjih deset godina imala pad stanovništva.

Državna duma je koncem decembra donela zakon prema kome svako ko se rodio na teritoriji SSSR može dobiti rusko državljanstvo.

Što se zida, odnosno granične ograde, tiče ruski mediji seire: podizanje evropskog zida duž cele granice s Rusijom, u roku od šest meseci, 2014. godine je obećavao tadašnji ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk. Odobreno mu je i 100 miliona grivni. Zid nije podignut.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com