Komšijska posla : Jugoslavijo, umri već jednom

Na HRT-u se emituje veoma zanimljiv oglas. Njime se reklamira knjiga „Deklaracija o Jugoslaviji“ Naklade Pavičić.

Ta reklama samom svojom sadržinom potvrdjuje da je bivša država pustila, i tamo gde se to najmanje očekuje naime u Hrvatskoj, dublje korene nego što spolja izgleda, rečnikom te reklame govoreći.

Reklama obećava da će knjiga „Deklaracija o Jugoslaviji“ dati odgovor na pitanje : kako bivšu državu prepustiti prošlosti?

To pitanje odmah radja protivpitanje : a zar tamo, u prošlosti, već nije?

Izgleda da nije. Jer čemu, inače, knjiga.

Dalje reklama uverava budućeg čitaoca da (zar suprotno još prisutnom uverenju?) u toj državi „ništa nije bilo kako je izgledalo“!

Pa se ističe, da je bratstvo – jedinstvo postojalo samo u naslovima brijačnica, a sloboda samo u naslovima seoskih fudbalskih klubova.

U Crnoj Gori je obnovljena potraga za prvim milionom Mila Djukanovića, političara koji je nadživeo dve Jugoslavije.

Glavni specijalni državni tužilac Crne Gore Vladimir Novović ponovo je otvorio postupak povodom krivične prijave, koju je 2019.godine Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnela protiv crnogorskog predsednika Mila Djukanovića i još četiri osobe zbog „pranja novca na organizovan način“ iako je tu prijavu Novovićev prethodnik Milivoje Katanić odbacio.

Novović je za TV Vijesti rekao da je za potrebe ovog postupka zamolnicom tražen materijal od Švajcarske i od Srbije.

Od Švajcarske je dobijen, od Srbije traženi materijal nije dobijen“, rekao je Novović.

U Bosni i Hercegovini su u toku napori da se formira prva vlast od nestanka Jugoslavije u kojoj neće biti Stanke demokratske akcije i Bakira Izetbegovića. Izetbegović obećava da će pokušaje svog odstanjivanja blokirati koristeći se sistemom etničke pripadnosti.

Oštar komentar povodom te namere objavio je list Avaz, podsećajući da je Izetbegović kad mu odgovara za gradjansku državu, kad mu odgovara za politički sistem oslonjen na etničku pripadnost. Pa na pitanje :Zašta je u stvari Izetbegović, komentar odgovara :

„Odgovor je – ni za šta. Taj čovek nikada nikakve jasne principe i ideologiju nije imao. Njegova politika nije ništa do jednog golemog skupa neprincipijelnosti i obmana, čiji je jedini smisao biti na vlasti radi same vlasti, a u tom cilju dobrodošao je svaki argument koji mu u datom trenutku odgovara.

Kada mu odgovara preglasavanje drugih naroda, tada se poziva na gradjansku državu i gradjanski koncept političkog predstavljanja. Kada je vladavina SDA ugrožena, Bakir Izetbegović se ostrašćenije od najradikalnijeg HDZovca poziva na legitimno predstavljanje i prava naroda, s tim što, za razliku od HDZa, koja zaista uživa većinsku podršku Hrvata, Izetbegović većinsku podršku Bošnjaka nema, pa ne može tvrditi ni da je njihov legitimni predstavnik. Sada ga već postaje tužno i posmatrati „.

A vlasnik Face TV Senad Hadžifejzović je u nečemu saglasan s SDA, naime da princip izbacivanja s vlasti tako što će Visoki predstavnik preseći i instalirati novu vlast bez SDA ubuduće važi i za HDZ i za SNSD.

“ Konačno se u nečemu slažemo sa strankom koja zna da slaže. Ova samoodjava SDA je politički gospodska – odlazimo, ali da po istim pravilima, u istim situacijama, odu i druge stranke. Slažemo se sa SDA, koja često slaže, samo da i ovaj put ne slaže. Slaženje s vlasti, slagali se ili ne slagali, nije lagan proces. Koliko god se osmorka penje na vlast, slaganjem s onima koji nisu za ovu državu, tako lagano mogu da udju u proces slaženja s vlasti, a da se nisu ni popeli. Slagati, lagati, slaziti – to su samo riječi koje se rimuju, a ne znače isto. Ko narod laže, tome narod kaže :Haj s vlasti, vraže! „,tako na celu situaciju gleda Hadži Hadžifejzović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com