Normalna komunikacija Beograda i Zagreba : Stari pokušaj u novom formatu

Posle još jednog srpsko-hrvatskog političkog performansa za normalizaciju komunikacije Beograda i Zagreba, koji se dogodio povodom pravoslavnog Božića u Zagrebu, dve stvari su nesumnjive.

Božićni prijem Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj postao je značajan politički dogadjaj verovatno zahvaljujući i činjenici da Samostalna demokratska srpska stranka učešćem podržava aktuelnu hrvatsku vlast na čelu s HDZ-om i u granicama te podrške.

Politički srpsko-hrvatski performans u Zagrebu odigrao se, ispalo je na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali u izvodjenju političkih predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj (Milorad Pupovac) i hrvatske manjine u Srbiji(Tomislav Žigmanov).

Ovaj Pupovac-Žigmanov format je ispada predložila Srbija, a dopao se i hrvatskoj strani i zato što, pre svega, Srbiju upućuje na zaključak da prava Srba u Hrvatskoj može, uključujući i nekima omiljenu verbalnu političku gimnastiku, zastupati i braniti samo onoliko koliko Srbi iz Hrvatske to žele.

Da se o njihovoj instrumentalizaciji u večno manje ili više napetim odnosima izmedju Srbije i Hrvatske i ne govori.

Istina, Srbija ima i neke obaveze prema Srbima iz Hrvatske u Srbiji, i kao svojim poreskim obveznicima, ali samo u granicama opštih interesa svih gradjana Srbije.

To nikako ne znači da bi BILO KOJI RATNI ZLOČIN pa ni odgovornost za civilne žrtve granatiranja kolone izbeglica u Oluji trebalo da izmakne pravdi zarad interesa izmirenja zagrebačke i beogradske vrhuške.

Politička pozicija Srpskog narodnog vijeća i Pupovac – Zigmanov format obezbedili su srpsko-hrvatskom zagrebačkom političkom performansu o Božiću impresivno političko prisustvo i sa jedne i sa druge strane.

Čvrste namere za obnavljanje političkog dijaloga sa Zagrebom o svim otvorenim pitanjima iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti posebno je razglasila Srbija, dok je Hrvatska beogradsku ponudu – reklamirajući otvoreno svoj status evropske udavače – ulaznice, prihvatila.

Očekivalo bi se da je sa beogradske strane bez improvizacije unapred utvrdjena i odmerena svaka reč u skladu sa, ako ne dogovorenom, a ono očekivanom rečju druge strane i na fonu činjenice da je delegaciju Srbije na prijemu SNVa predvodio Ivica Dačić, doduše medju umerenijim socijalistima, ali ipak portparol SPSa iz 90-tih.

Ovako, Dačić uopšteno nije prećutao problem prošlosti, ali je težište stavio na dijalog i normalizaciju.

„Ne verujem da smo najmiliji jedni drugima, ali tu smo gde smo, moramo da živimo zajedno, onda da živimo u miru…Bez obzira u kojem vremenu živimo i šta je bilo pre 10 ili 30 godina, moramo sagledati deo pitanja koji se odnose na prošlost i deo koji se odnose na sadašnjost i budućnost. Moja poruka je da moramo pronaći zajednički interes, čak i onda kada ne mislimo isto“, rekao je Dačić.

Pitanje je da li je Dačića iznenadio govor premijera Hrvatske Andreja Plenkovića koji je potvrđujući potrebu unapredjenja odnosa insistirao na prethodnom raščišćavanju onoga što hrvatska strana smatra teretom prošlosti.

„Hrvatska je bila žrtva agresije Miloševićevog režima i ta činjenica živi sa nama, živi s obiteljima nestalih, s vojnicima, braniteljima, civilima. To je naslijedje teško. Ono realno opterećuje odnose Hrvatske i Srbije i jedna je činjenica kojom svi zajedno moramo da upravljamo na način da unapredjujemo naše odnose, ali da se oni temelje pre svega na istini i stvarnim koracima isprike i pomirbe“.

Izjava predsednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca, koji je od Plenkovića dobio pohvale za lojalnost i saradnju, bila je prikladnija Plenkovićevoj oceni trenutka delikatno proširujući horizont tereta prošlosti.

„Treba prevladavati stare i izbjeći nove podjele. U takvom historijskom i aktuelnom kontekstu naročito je važno da se utiša svaki govor mržnje i svako vrijedjanje stradanja jednih od drugih, ustaški pozdrav Za dom spremni, slavljenje ratnih zločinaca i skandiranje ‘Ubij Srbina’ u Hrvatskoj i ‘Ubij Hrvata da Šiptar nema brata’ u Srbiji“, rekao je Pupovac.

Izgleda da je ovog trenutka interes Srbije za normalizaciju odnosa sa Hrvatskom veći nego obratno. Vraćanje stvari na politički prapočetak ne obećava skori napredak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com