Kevin MakKarti spiker Predstavničkog doma : U sredu specijalni komitet o Kini

Republikanac Kevin MakKarti(57) je čovek koji zna šta hoće i to dobija po svaku cenu :funkciju spikera donjeg doma američkog Kongresa dobio je po cenu slabljenja te funkcije, koje obećava haotična glasanja o poverenju njemu samom, kad god to zahteva makar i jedan poslanik.

MakKarti se nije dao zbuniti ni izgubiti živce, pa je dočekao da na željenu funkciju bude izabran pri 15.glasanju i pošto je učinio sve moguće koncesije desnom krilu svoje partije poznatom kao „Cocus slobode“.

Kako su preneli američki mediji, o prioritetima koje je tim dilovima preuzeo rekao je po izboru:

„Mi nameravamo da donesemo zakone koji treba da reše nasušne probleme naše zemlje -od široko otvorene južne granice do energetske politike u kojoj je Amerika na poslednjem mestu“.

On je preuzeo obavezu smanjenja rasipničkih državnih troškova i smanjenje vojnih izdataka u 2024.godini za 75 milijardi dolara. Vojni budžet SAD za 2023.godinu iznosi 857 milijardi dolara.

Komentatori su sigurni da to znači da će američki prijatelji i partneri imati teškoća s (američkim) novcem. U tom kontekstu se podvlači da MakKafti u obraćanju po okončanju glasanja Ukrajinu nije ni spomenuo.

On je najavio da će se 10.januara glasati o rezoluciji kojom se osniva specijalni parlamentarnu komitet za Kinu. Zadatak tog komiteta biće da razmotri kako u SAD vratiti stotine hiljada radnih mesta, koja su preseljena u Kinu,i tako pobedi u ekonomskom takmičenju s tom zemljom.

Kevin MakKarti nije dobio potrebnih 218 glasova, ali je ubedio nekoliko kolega republikanaca da se od glasanja uzdrže, pa je potrebna većina smanjena na 2016.Tako je pobedio.

„Cocus slobode“, koji se njegovom izboru protivio ističući drugog kandidata za spikera Predstavničkog doma, pa čak i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, broji 21 kongresmena.

Oni MakKartija smatraju previše mekim i sklonim na saradnju s demokratama.

Ti kongresmeni nisu priznali rezultate predsedničkih izbora 2020.godine, napad na Kongres 6.januara 2021.godine smatraju za legitiman, a sebe za autentične predstavnike naroda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com