Bajden iznenada u Kijevu : Nove isporuke oružja stižu

Američki predsednik Džo Bajden stigao je danas iznenada u Kijev, četiri dana pre prve godišnjice ruskog napada na Ukrajinu.

On je Ukrajini obećao nove isporuke oružja i nove sankcije Rusiji.

Kako kao top vest prenose evropski mediji, Bajden se sastao s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, zajedno su odali poštu poginulim gradjanima Ukrajine i, posebno se ističe, prošetali kroz Kijev i pored sirena koje su upozoravale na mogućnost vazdušnog napada.

Američki predsednik je na svom Twitter nalogu objavio da je pred godišnjicu „brutalne invazije Rusije na Ukrajinu u Kijevu da se sastane s predsednikom Zelenskim i potvrdi čvrstu podršku SAD demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“.

Bajden je napisao kako je ruski predsednik Vladimir Putin pre godinu dana mislio da je „Ukrajina slaba i Zapad podeljen. Mislio je da nas može iznenaditi. Ali pogrešio je sasvim“.

„Godinu dana kasnije Kijev je na nogama. Ukrajina je na nogama. Demokratija je na nogama“, rekao je Bajden.

Američki predsednik je priznao da je „cena koju je Ukrajina platila iznimno visoka. Žrtve prevelike. Mi znamo da su teški dani, nedelje i godine pred nama“.

Bela kuća je objavila da će Ukrajini biti upućeno dodatno oružje : artiljerijska municija, protivtenkovski sistemi, radari.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ocenio da je Bajdenova poseta Kijevu „ekstremno značajan signal podrške za, sve Ukrajinke i Ukrajince“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com