Blinken otkrio Ameriku : Rusija i Kina bacaju izazov svetskom poretku

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da Rusija i Kina bacaju izazov svetskom poretku koji štiti i podržava Amerika, a koji , tvrdi  on, podrazumeva odnose medju državama zasnovane na poštovanju nezavisnosti, teritorijalne celovitosti i ljudskih prava.

„Jedan od razloga zbog kojih pokrećemo to pitanje je to što vidimo da mu [svetskom poretku]bacaju izazov. Izazov mu baca Rusija svojom agresijom protiv Ukrajine. A nije reč samo o užasnim razaranjima i smrtima u Ukrajini, nego i o činjenici da, ukoliko Rusiji bude dozvoljeno da radi to što radi, to bi značilo povratak u svet u kome sila ima pravo, u kome velike nacije mogu plašiti male nacije : to je suprotno poretku zasnovanom na pravilima“, rekao je Blinken u intervjuu za telekanal Thai PBS, a Komersant prenosi sa sajta Stejt departmenta.

„S druge strane, mi vidimo kako Kina baca izazov poretku rastućom agresijom u regionu i jačanjem represije unutar zemlje“, rekao je dalje Blinken.

„Ja mislim da Kina u stvari želi medjunarodni poredak, ali s nekim razlikama. Dok je poredak, koji smo se mi trudili da zaštitimo i podržimo, u osnovi liberal po svojim vrednostima, Kina bi mogla više da teži neliberalnom poretku, koji odražava, moguće drugi skup vrednosti. I pitanje se sastoji u tome, u kakvom svetu ljudi žele da žive „, rekao je Blinken u intervjuu za Thai PBS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com