Dečja posla s klizaljkama: Tek punoletna a već pred penzijom

Ruska klizačica Ana Šćerbakova postavila je neki dan još jedan svetski rekord u ženskom klizanju: U toku istog programa na jednom medjunarodnom takmičenju za seniorke skočila je dva četvorostruka luca, a jedan od njih je kombinovala s trostrukim tulupom.

Ana Šćerbakova ima samo 15 godina.

Tatjana Tarasova, čija reč je u ruskom klizanju pa i sportu zakon, ocenila je rekord Šćerbakove istorijskim.

„Sto godina će se sada čekati na takav rekord“, rekla je Tarasova.

Šćerbakova je pitomica kontroverzne klizačke škole Eteri Tutberidze.

Svetske nedoumice oko metoda te škole dovele su, na inicijativu ljutih Amerikanaca, do promene svetskih klizačkih pravila. Na klizačkim takmičenjima seniorki, klizačice ne mogu nastupati pre no što navrše 15 godina!

Ruske nedoumice oko metoda te škole, razrešio je ruski predsednik Vladimir Putin: Eteri Tutberidze je nedavno dobila visoko državno odlikovanje.

Pre nego što je postavila svetski rekord na Gran priju u Las Vegasu, Ana Šćerbakova je decembra prošle godine nastavila dosadašnju istoriju škole Tutberidze. Ona je sa 14 godina na šampionatu Rusije osvojila prvo mesto i uz pomoć takodje 14-godišnje Aleksandre Trusove na drugom i 15-godišnje Alene Kostornaje na trećem mestu odgurala na peto mesto olimpijsku šampionku Alinu Zagitovu (17), koja je pre toga s trona skinula Jevgeniju Medvedevu (19)…

Alena Kostornaja (15) je priznala kako joj je prijatno da pobedjuje starije suparnice!

U čemu je kontroverza!

Na skokovima se u klizanju dobija najviše bodova, a Eteri Titberidze je lepo zaključila da nedostatak muške snage za izvodjenje komplikovanih skokova može nadoknaditi lakoćom ženskog tela. Zato su njene štićenice najuspešnije u godinama pred ulazak u pubertet, kad se devojčice suočavaju s problemom kilograma – one sa 13 ulaze na klizačka takmičenja, sa 15 godina osvajaju prva mesta, a sa 18 već više nemaju šanse u takmičarskom suočavanju s novim štićenicama Eteri Tutberidze od 13-14-15 godina.

Krhka struktura ličnosti olimpijske šampionke u ekipnom takmičenju klizača i svetske juniorske prvakinje Julije Lipnicke nije se najbolje izborila s ovim šemama Eteri Tutberidze – devojka je obolela od anoreksije i, danas ima 21 godinu, a od 2017. godine je u klizačkoj penziji.

Jevgenija Medvedeva (19) se pobunila i potrudila da škola Eteri Tutberidze postane svetska tema, ali bekstvom u Kanadu treneru Brajanu Orseru nije pobegla od novih talasa klinki Eteri Tutberidze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com