Erdogan posreduje : U Istanbulu počeli rusko-ukrajinski pregovori

U dvorcu Dolmabahče na Bosforu, pod pokroviteljstvom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, nastavljeni su rusko – ukrajinski pregovori o uslovima prekida sukoba izmedju dve zemlje.

Pregovori  nisu otvoreni za medije, a trajaće dva dana, prenosi Komersant vest agencije Anadolija, i objavljuje slike turskog predsednika Erdogana i ministra inostranih poslova Čavušoglua sa ruskim biznismenom Romanom Abramovičem, kao i sliku šefova pregovaračkih timova Vladimira Medinskog i Davida Arahamije.

Turski predsednik je izrazio nadu da ce istanbulski pregovoru rezultirati dogovorom o prekudu vatre i uspostavljanju mira.

Ranije je izjavio da su dve delegacije blizu dogovora o četiri od šest tačaka : o odustajanju ulaska Ukrajine u NATO, proglašavanju ruskog jezika za zvanični u Ukrajini, demilutarizaciji te zemlje i kolektivnoj bezbednosti. On je rekao da dogovora oko Krima i Donbasa još nema.

Pres sekretar turskog predsednika za CNN je podsetio da Krim kao deo Rusije nije priznala čak ni Kina i ocenio da su „ruski zahtevi maksimalistički i da treba smisliti nešto drugo“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com