Predsednik je mušičav : Neću da se izvinim, bio sam uzbudjen

Dok su čak i američki saveznici i njegovi najbliži saradnici u nedoumici, američki predsednik Džo Bajden brani svoj subotnji govor u Varšavi tokom koga je rekao da ruski predsednik Vladimir Putin ne može dalje ostati na vlasti.

Na pitanje CNNa, on je na brifingu u Beloj kući rekao da je tako reagovao pošto je posetio ukrajinske izbeglice u Poljskoj i da zbog toga što je rekao neće da se izvinjava.

“ Ja sam prosto izrazio svoje uzbudenje :on ne treba da ostane na vlasti kao što loši ljudi ne treba da nastave da rade loše stvari. Ali to ne znači da je naša politika obaranje Putina na bilo koji način“, rekao Bajden.

On je rekao da se zadnjim delom govora obraćao ruskom narodu.

„Zadnji deo govora je namenjen ruskom narodu… Ja sam komunicirao to ne samo ruskom narodu nego celom svetu. To je… samo iznošenje proste činjenice da je takvo ponašanje totalno neprihvatljivo. Totalno neprihvatljivo. I drži NATO kompletno ujedinjenim i mi pomažemo Ukrajini gde god možemo „, rekao je Bajden.

Pitan, on je izrazio misljenje da njegova izjava neće otežati odnose izmedju dve zemlje, pa nije isključio ni mogućnost susreta s Putinom. Ali, rekao je, zavisi o čemu bi ruski predsednik sa njim razgovarao.

Izgleda da se američki predsednik poveo za hrvatskim ministrom inostranih poslova Gordanom Radman Grlićem koji je još u sredu podržao Bajdenovu ocenu da je ruski predsednik „ratni zločinac“, ali je otišao i korak dalje.

Radman Grlić se u izjavi za N1 ponadao da „ruski autokratski režim neće biti dugog veka“.

Ambasada Rusije u Zagrebu oštro je reagovala zbog izjave Radman Grlića nazivajući je neodgovornom i neprihvatljivom i pozivajući Hrvatsku da se pridržava opšteprihvaćenih pravila medjunarodne komunikacije  i  diplomatskog bontona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com