Groblja državna, usluga privatna

Sva su groblja u Rusiji vlasništvo lokalnih samouprava, a njima upravljaju državne budžetske ustanove. Kako pišu ruski mediji, očekuje se da u maju Državna duma razmotri izmene postojećeg zakona o grobljima i možda omogući i privatna groblja.

groblje

Ritualne usluge na državnim grobljima i sada pružaju privatni pogrebni biroi i ruski mediji tvrde da se radi o poslovima koji donosi veoma velike prihode.

Hovansko groblje u Moksvi spada u prestižnija groblja, na njemu su sahranjene mnoge poznate ruske ličnosti. Pozivajući se na otvorene izvore list Vzgljad tvrdi da je prosečna cena standardnog i komercijalnog grobnog mesta košta od 9000 do čak 300.000 rubalja. Jedan evro trenutno košta 74 rublje. Izvori na koga se poziva list tvrde da srednja vrednost grobnog mesta na Hovanskom groblju spada medju najviše u zemlji – 80.000 rubalja, znači preko 1000 evra. Na prestižnom mestu standardno grobno mesto (2 X 1,8 metara) staje izmedju 120.000 i 150.000 rubalja.

Srednja vrednost pogrebnih usluga je oko 9000 rubalja. Ali izvori lista tvrde da je čak i kod besplatnih sahrana, kakve su postojale do oktobra 2014. godine, kopanje groba moglo da košta i do 16.000 rubalja!

Aleksej Sulojev, predsednik pogrebnih organizacija i krematorija Rusije u februaru je „Ruskoj službi novosti“ izjavio da se 75 odsto pogrebnih poslova nalazi u sivoj zoni, da su monopolirani, a cene uvećane za 400 odsto.

On je rekao da sahrana ne može da se obavi za manje od 50.000 rubalja, pri čemu su, rekao je on, sama grobna mesta besplatna. “Ako ti neko traži da platiš zemlju na groblju, to je nezakonto, to je kriminal“.

Ruski mediji podsećaju da su upravo na Hovanskom groblju u Moskvi, gde je danas došlo do masovne tuče, uhapšena dvojica rukovodilaca i osudjena na 1,5 odnosno godinu dana zatvora zbog pokušaja da prodaju zemlju za porodičnu grobnicu na mestu koje za to nije naznačeno.

Danas je na Hovanskom groblju došlo do masovne tuče u kojoj su, prema najnovijim podacima policije, poginula tri čoveka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com