I Britanija povlači diplomate, EU ne vidi razloga za to

Nije bilo posebnih pretnji britanskim diplomatama, ali će Velika Britanija povući oko polovine osoblja svoje ambasade iz Kijeva, objavio je BiBiSi pozivajući se na britanske zvaničnike.

SAD su danas počele evakuaciju porodica svojih diplomata iz Ukrajine, kao i zaposlenih u ambasadi u toj zemlji koji dobrovoljno žele da je napuste, preneo je Komersant.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Dzozef Borelj ocenio je, pred sastanak ministara inostranih poslova Unije, da Brisel ne vidi razloga za povlačenje svojih diplomata dok pregovori sa Rusijom traju.

„Mi ne nameravamo da uradimo isto što i SAD… Dok traju pregovori s Rusijom, ja ne smatram da imamo razloga da napustimo Ukrajinu“, rekao je Borelj a prenosi Interfaks.

On je dodao da u toku sastanka ministara inostranih poslova EU očekuje objašnjenje američke odluke od američkog državnog sekretara Entoni Blinkena.

Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je odluku SAD o povlačenju  zaposlenih i porodica diplomata iz američke ambasade u Kijevu kao „čudnu i nepametnu“.

„Ambasada [Rusije] radi normalno. Da, zaista, pred Novu godinu su otputovali rodjaci diplomata, porodice. Neki su ostali, neki otputovali. Ali to se dešava pred Novu godinu“, rekla je Zaharova za „Eho Moskve“.

Predstavnik Ministarstva inostranih poslova Ukrajine ocenio je potez SAD kao meru „preteranog opreza“.

„Uvažavajući pravo stranih država da obezbedjuju sigurnost svojih diplomatskih misija, takav korak američke strane smatramo prevremenim i izrazom preteranog opreza“, rekao je zvanični predstavnik MIP Ukrajine Oleg Nikolenko.

Velika Britanija i SAD isporučile su prošle nedelje oružje i municiju Ukrajini.

SAD su odobrile baltičkim državama da Ukrajini isporuče oružje kupljeno u SAD, dok je Nemačka zabranila Estoniji da oružje kupljeno u Nemačkoj isporučuje Kijevu.

Ranije zauzeti stav nemačke vlade je da se Ukrajuni ne isporučuje oružje, i iz istorijskih razloga, rekla je pri poseti Kijevu nemačka ministarka inostranih poslova Analene Berbok.

Ali u sada vladajućoj semafor koaliciji pojavilo se izvesno nesaglasje :Liberalna partija je saopštila da može zamisliti takav uzvoz ali ne teškog oružja, dok su Zeleni i Socijaldemokratska partija protiv.

Pošto je Nemačka penzionisala šefa svoje Mornarice, nakon njegove izjave da su inforlacije o ruskom upadu u Ukrajinu „kvač“ odnosno glupost i demantovala da je to stav Ministarstva odbrane Nemačke, ukrajinski ambasador u Berlinu je, objavljeno na ARD, izjavio da to nije dovoljno i zatražio da Nemačka Ukrajinu podrži oružjem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com