Stejt department : Porodice američkih diplomata da napuste Kijev

Zbog neprekinute opasnosti od upada Rusije u Ukrajinu Stejt department je odlučio da porodice američkih diplomata treba da napuste Kijev i odobrio da to dobrovoljno učine i direktno  zaposleni  u američkom diplomatskom predstavništvo u Ukrajini.

Ostalim državljanima SAD preporučuje se da Ukrajinu napuste komercijalnim letovima i drugim privatno dostupnim prevoznim sredstvima, objavljeno je na Twitter nalogu Stejt departmenta.

„Postoje izveštaji da Rusija planira obimnu vojnu akciju protiv Ukrajine. Bezbednosna situacija, posebno na granicama Ukrajine, u Krimu pod ruskom okupacijom  i u istočnoj Ukrajini koju kontroliše Rusija, nepredvidiva je i može se pogoršati bez najave. Demonstracija, koje su postale nasilne, redovne su širom Ukrajine uključujući i Kijev“, navodi se u obaveštenju Stejt departmenta kojim se gradjanima SAD preporučuje da ne putuju u Ukrajinu kako zbog opasnosti od ruskog upada tako i zbog Covid-19.

Državljani SAD se takodje obaveštavaju da će, u slučaju ruske vojne akcije bilo gde u Ukrajini, biti ozbiljno pogođena i sposobnost američke ambasade da pruža konzularne usluge, uključujući pomaganje američkim gradjanima da napuste Ukrajinu.

Kako su preneli zapadni mediji, pozivajući se na izvor u američkoj administraciji, američka ambasada u Ukrajini ostaje otvorena, a otpravnica poslova ostaje u Ukrajini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com