Ispeci, pa reci : Veličina Rusije po meri Nobelovca Leha Valense

Leh Valensa, bivši predsednik Poljske (1990-95) i dobitnik Nobelove nagrade za mir zbog „borbe za ljudska prava“, izneo je u intervjuu francuskom izdanju Figaro kako treba postupiti sa Rusijom : ili joj pobunom treba promeniti politički sistem ili je skratiti na 50 miliona stanovnika!

„Ima 60 naroda koji su bili anektirani, kao sada Ukrajinci. Treba podići te narode pripojene Rusiji. Ili izmeniti političku strukturu Rusije, ili je vratiti na manje od 50 miliona stanovnika“, izložio je dobitnik Nobelove nagrade za mir u intervju francuskom izdanju Figaro.

On je pozvao Zapad da oslobodi ne samo Ukrajinu od Rusije nego i samu Rusiju

Ukoliko ni ustankom naroda ne dodje do promene političkog sistema, Rusiju treba raščlaniti i tako obezbediti „bezbednost u svetu.

On je izrazio žaljenje što mu nije svojevremeno dozvoljeno da“ svrgne Rusiju“, nego je ona ostala pod izgovorom da je Mihail Gorbačov dobar.

„To je bila naša greška. Ja sam hteo drugačije da postupim, ali mi nije dozvoljeno“, rekao je Valensa.

Valensa je priznao da je i Zapad zainteresovan da širi svoju vlast i uticaj, ali ciljeve postiže „demokratskim putem za razliku od Rusije“.

Ideje nobelovca Valense imale su u ponedeljak ogroman odjek u ruskim medijima, pa su se ruski komentatori setili kako  je, kao Valensin kolega po Nobelovoj  nagradi za mir Barak Obama demokratski raščlanio Libiju…

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com