Kad američki predsednik misli : Američki vojnici u Ukrajini, poziv na obaranje Putina?

Ono što čovek, trenutno  na najmoćnijoj funkciji na svetu, izgovori, ne može da raščivija puk propagandista Bele kuće i još više svetskih komentatora.

Pri današnjoj poseti Poljskoj, i inače punoj upitne političke simbolike, američki predsednik Džo Bajden je u Kraljevskom dvorcu u Varšavi , izmedju ostalog, presudio da ruski predsednik Vladimir Putin ne može više da ostane na vlasti.

„Taj čovek više ne može da ostane“, uzviknuo je Bajden pošto je rekao da je Vladimir Putin kriv za rat u Ukrajini i pošto je ruskog predsednika optužio da ga je tokom njihovih telefonskih razgovora lagao.

Bajden je rekao i da je Putin diktator koji hoće da uspostavi imperiju.

Bela kuća je zatim saopštila da Bajden nije pozivao na smenu vlasti u Rusiji, nego je samo mislio na neprihvatljivost širenja te vlasti na susedne države.

Svejedno, komentatori se nisu dali prevesti žedni preko vode : da li je poziv za obaranje ruskog predsednika bio Bajdenu napisan ili je američki predsednik stvarno improvizovao, novi je izazov za analitičare.

Oglasio se i Kremlj porukom da ruskog predsednika bira ruski narod.

„Nije na Bajdenu da o tome odlučuje. Ruskog predsednika, biraju ruski gradjani“ rekao je za Rojters Dmitrij Peskiv, pres sekretar ruskog predsednika.

A onda je američki predsednik posetio američke vojnike u vojnoj bazi Žešuve u Poljskoj.

Tamo je hvalio hrabrost i žrtvu ukrajinskog naroda i poručio vojnicima da će se u to uveriti kad budu tamo.

„Vi ćete sve videti svojim očima, kad budete tamo. Vi ćete videti… žene, mlade ljude, koji stoje pred prokletim tenkom, prosto govoreći :Neću otići, neću se pomeriti s ovog mesta. Oni su neverovatni, ali značajan deo svog nadahnuća crpu od nas“, citira Bajdena ruska agencija RIA Novosti.

Najpre je reagovao CNN i podsetio da su i američki predsednik i drugi zvaničnici američke administracije isticali da američka vojska neće biti slata u Ukrajinu.

Zatim se oglasila i Bela kuća podsećanjem da je američki predsednik „jasno stavio do znanja da mi vojnike SAD nećemo slati u Ukrajinu“.

„Naša se pozicija nije promenila“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com