Koliko je bahatosti dozvoljeno poznatima?

Ruski glumac Mihail Jefremov, podjednako veoma poznat po svojim ulogama, po svom alkoholizmu i po svom preziru prema svima i svemu oko sebe, prošle noći je usred Moskve sa 2,1 promila alkohola u krvi, a izgleda i narkotika, džipom Grand Cherokee udario u kombi Lada, u kome je nastradao i kasnije u bolnici umro vozač firme „Kurir“ Sergej Zaharov (58).

Jefremov je posle nesreće nešto baljezgao da će platiti lečenje Zaharova jer za njega „pare nisu problem“.

Dvoje njegovih kolega demantovali su da su se s njim pijanim vozili u trenutku nesreće.

Po udesu, po Jefremova je došao kolega i odvezao ga u stan, gde se glumac zaključao i policiji do danas popodne ponavljao da on nikuda ne ide.

Danas popodne su uspeli da ga iz stana izvuku i privedu. Protiv njega se vodi postupak pod optužbom da je u alkoholisanom stanju izazvao saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom. Za to je delo predviđena kazna do 12 godina zatvora.

On je, prema svedočenju njegovog kolege Ivana Stebunova, priznao krivicu i očekuje da se u potpunosti primeni zakon.

Jefremov, koji je sebe nazivao „pijanicom koja uživa u životu“, iza sebe ima 81.000 rublji kazni za vožnju u pijanom stanju. Kako je dosad ostao na slobodu i sa vozačkom dozvolom, razjašnjavaće se sad pošto je usmrtio čoveka.

Zato je u ruskoj javnosti celog današnjeg dana, ne bez razloga, najvažnija tema: da li će zakon prema poznatom glumcu sad biti primenjen kako bi bio prema bilo kom drugom gradjaninu?

Pitanje je postavljeno sa toliko razloga da se o tome izjasnio i Kremlj i predsednik Državne dume.

Vjačeslav Volodin je pozvao parlamentarno telo za borbu protiv korupcije da slučaj odmah stavi pod svoju kontrolu.

Tema je i za nas interesantna jer neke stranke u upravo započetoj predizbornoj kampanji insistiraju i na toj temi: želite li da vašu sestru, ženu, majku, na pešačkom prelazu ubije sin ili vozač nekog moćnika i za to ne odgovara?Ako ne želite, izađite na izbore.

Obožavanje koje Rusi poklanjaju svojim umetnicima, naročito teatarskim i filmskim glumcima, bezobalno je. Teško da se može porediti s obožavanjem umetnika uopšte u bilo kojoj zemlji. Možda pomogne detalj: za Ruse nema nikakve sumnje da je Aleksandar Sergejevič Puškin „naše sve“. Ništa manje od toga – sve.

Mnogi umetnici tu bezobalnu ljubav, zloupotrebljavaju bezobalno. Prezrivim javnim odnosom prema svojoj deci, prema kolegama, a Jefremov je nedavno, takodje u pijanom stanju, sa pozornice najstrašnije izvredjao publiku. Neke su ga njegove kolege podržale, uverene da je publika to i zaslužila.

Rusija se, medjutim, nalazi pred važnim referendumom o izmenama Ustava, a mere za zaustavljanje epidemije koronavirusa u toj su zemlji na dosta dug rok zaustavile ekonomsku aktivnost, sa još neizvesnim socijalno-ekonomskim posledicama.

I što je još važnije, gradjanima Rusije je izgleda dosta prezira bogatih i poznatih prema onima na čijem obožavanju i plećima raste njihovo bogatstvo i slava.

Prelom u odnosu ruske javnosti i pravosuđa prema bahatosti poznatih već se dogodio.

Poznati fudbaleri Aleksandar Kokorin i Pavel Mamajev, sa godišnjom platom od 3,3 miliona evra, odnosno 2,4 miliona evra odsedeli su u zatvoru gotovo godinu dana zbog tuče u restoranu u centru Moskve.

Medjutim, Kokorin i Mamajev nisu nasrnuli na nekog običnog smrtnika nego čak dvaput na koga nije trebalo.

Tako da je slučaj Jefremov novi test i za rusku javnost i za rusko pravosuđe.

Prvo iskušenje za sud će biti već podneti predlog da se Mihailu Jefremovu danas odredi kućni pritvor!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com