Mast ruši Evroazijski ekonomski savez?

Šef Ruske službe za kontrolu prehrambenih proizvoda Sergej Dankvert objavio je da će ubuduće biti dozvoljen tranzit proizvoda koji su pod sankcijama iz Belorusije u Kazahstan (i obrnuto) samo ako je prošao kontrolu odgovarajućih ruskih službi.

Dankvert je rekao da postoji osnovana sumnja da roba pod embargom, koja je navodno kroz Rusiju samo u tranzitu, završava umesto u Kazahstanu na ruskom tržištu. On je, kako prenosi gazeta.ru rekao da je veoma porastao šverc robe koja je pod embargom pa je u novembru registrovano 7.500 tona nelegalno uvezenih mesnih preradjevina.

Ruska služba za kontrolu prehrambenih proizvoda uočila je, tako, da se češće nego drugi proizvodi u nelegalnim isporukama javlja masnoća iz Poljske i Nemačke koja se koristi u kobasičarskoj industriji. Od uvodjenja embarga postoji veliki deficit masti, njena cena je porasla do nivoa cene mesa, a nekad i preko te cene.

Ta je ruska služba našla pravni osnov za svoje mere u Medjunarodnoj konvenciji o zaštiti bilja iz 1952. godine.

Belorusija je predmet ruskih sumnjičenja od uvodjenja ruskih kontramera na zapadne sankcije. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je više puta izjavio da se iz Belorusije u Rusiju izvozi samo u Belorusiji preradjena evropska roba, a izvoz preradjene robe ne može se smatrati kršenjem embarga.

Kazahstan je, medjutim, zauzeo kategoričan stav da ta zemlja sa razmenom sankcija izmedju Zapad i Rusije nema ništa i da ne može biti reči o uvodjenju bilo kakvih zabana na tranzit robe iz EU u Kazahstan.

Eksperti koje je konsultovala gazeta.ru smatraju da najavljene mere Ruske službe za kontrolu prehramenih proizvoda udaraju u temelje Evroazijskog ekonomskog saveza, kome pripadaju Rusija, Belorusija i Kazahstan. Pravila tog Saveza propisuju da tri predsednika dogovaraju spisak roba koje se kroz teritorije tri zemlje mogu nalaziti u tranzitu, a sprovodjenje tog dogovora kontroliše nadnacionalni Evroazijski komitet.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com