Milion ljudi gubi pravo na ulazak u Rusiju na 10 godina

Šef Federalne migracione službe Rusije Konstantin Ramadanovski rekao je danas da će od 10. januara i stupanja na snagu novog zakona početi izricanje kazni strancima koji u Rusiji borave preko zakonom dozvoljenog roka.

Tačno milion 28.062 stranca zakon o boravku krši duže od 360 dana i njima bi mogla da bude izrečena desetogodišnja zabrana ulaska u Rusiju, rekao je Ramadanovski.

„Na teritoriji Rusije nalazi se gotovo tri miliona stranaca koji su prekoračili rok zakonitog boravka koji iznosi 90 dana“, rekao je Ramadanovski Interfaksu i dodao da se više od 734.000 stranaca u prekršaju nalazi duže od 270 a kraće od 360 dana. Njima bi mogla da bude izrečena zabrana ulaska u Rusiju u trajanju od pet godina.

Strancima koji zakonske odredbe o boravku krše više od 120 a manje od 270 dana mogla bi da bude izrečena zabrana ulaska u Rusiju u trajanju od tri godine.

Broj migranata koji su u poslednje četiri godine došli u Rusiju povećan je za 40 odsto, saopštila je Federalna mograciona služba Ruske Federacije. Ta Služba je demantovala spekulacije da bi broj radnih migranata mogao da bude drastično smanjen zbog pada vrednosti rublje, jer, navodi ta služba, valute zemalja iz kojih ti migranti uglavnom dolaze gube na vrednosti uporedo sa rubljom.

Ali Ramadanovski je priznao da će se ulasci i izlasci migranata u i iz Rusije u 2015. godini smanjiti i do 70 odsto naročito kad su u pitanju radnici iz Centralne Azije, izuzimajući Kirgiziju. On je rekao da bi objašnjenje za takav razvoj dogadjaja trebalo potražiti u teškoćama sa pronalaženjem radnih mesta za nekvalifikovanu radnu snagu. Beleži se, medjutim, rekao je on porast migranata iz Kine, Južne Koreje, Korejske Narodne Demokratske Republike, Ukrajine i Moldavije.

Ramadanovski je rekao da je Federalna migraciona služba do ove godine postupala liberalno prema migrantima iz Ukrajine, ali da bi režim za njih od ove godine mogao da bude složeniji i sa tačno preciziranim razlozima za njihov boravak u Rusiji. Pooštravanje se, naravno, ne odnosi na one koji su prinudno morali da napuste Ukrajinu i ne mogu u nju da se vrate, njima će se na svaki način izaći u susret. Ruska vlada je regionima odobrila tri milijarde rubalja za pomoć i izbeglicama iz Ukrajine.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com