MOK preporučio : Rusi i Belorusi da učestvuju u neutralnom statusu

Medjunarodni olimpijski komitet doneo je danas preporuku da se ruskim i beloruskim sportistima dopusti učešće na međunarodnim takmičenjima, ali u neutralnom statusu – bez ikakve državne simbilike, saopštio je predsednik tog tela Nemac Tomas Bah na konferenciji za štampu.

Kako prenosi Komersant, preporuka se odnosi samo na individualne sportove, pod uslovom da sportisti o kojima je reč ne predstavljaju ministarstva sile ili oružane snage Rusije i Belorusije i pod uslovom da nisu aktivno podržavali ratna dejstva.

Preporuka se ne odnosi na Olimpijadu koja se 2024.godine održava u Parizu, o njoj će biti odlučeno naknadno.

„Medjunarodni sportski turniri treba da se održavaju u atmosferi mira i tolerancije, bez diskriminacije. Ne treba primenjivati sankcije samo na osnovu pasoša ili pripadnosti odredjenoj naciji. Izvršni komitet MOK poziva medjunarodne federacije da odobre učešće na takmičenjima ruske i beloruske sportiste kao individualne neutralne sportiste“, rekao je Bah.

Inače, Tomas Bah je neki dan objavio da više nije član Liberalne partije Nemačke.

Kako je objavio Augsburger Algemajnen, portparol predsednika Medjunarodnog olimpijskog komiteta je objasnio da je odluka o istupanju iz partije sazrevala godinama i nema nikakve veze sa sporom oko učešća sportista iz Rusije i Belorusije na medjunarodnim takmičenjima.

Da podsetimo : upravo je MOK marta 2022.godine preporučio medjunarodnim sporstkim federacijama da ne dozvole ruskim i beloruskim sportistima učešće na takmičenjima.

Početkom ove godine, MOK se predomislio podučen odredbama Povelje UN.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com