Moskva: Ništa od obnove saobraćaja sa Egiptom

Prvi zamenik predsednika Odbora za odbranu i bezbednost Saveta federacije Rusije Franc Klincevič izjavio je danas da o obnovi aviosaobraćaja izmedju te zemlje i Egipta ne može biti reči.

Egipat

„Posle onoga što se dogodilo kategorično je nedopustivo govoriti o obnovi saobraćaja sa Egiptom. Sada je jasno da o tome ne može biti ni govora, u Egiptu nisu spremni da obezbede bezbednost našim turistima“, rekao je Klincevič, a prenosi RIA Novosti.

Jutros je Egipćanin Ibrahim Samaha oteo avion Egyptair A 320 na liniji Aleksandrija – Kairo sa namerom da ga preusmeri ka Turskoj. Zbog nedostatka goriva avion je sleteo u Latnaki, gde su oslobodjeni svi putnici. Pretpostavlja se da se u avionu nalazilo izmedju 58 i 60 putnika.

Otmičar je pretio eksplozivom, ali stručnjaci sumnjaju da je u letilici bilo ekplozivne naprave.

Mediji su preneli informaciju egipatskog lista Al-ahram da se radi o Ibrahimu Samahi, profesoru Univerziteta u Atlanti. Njegovi motivi za otmicu aviona nisu poznati budući da nije postavio nikakve zahteve sem što je zatražio politički azil na Kipru. Na aerodrom u Larnaki stiže i njegova bivša žena koja živi na Kipru i za koju je pregovaračima predao pismo na četiri strane napisano na arapskom jeziku. “Sve je uvek vezano za ženu“, prokomentarisao je ovu novu okolnost predsednik Kipra Nikos Anastaziadis.

Egipat je bio druga najomiljenija turistička destinacija gradjana Rusije dok 31. oktobra prošle godine nad Sinajskim poluostrvom nije oboren ruski putnički avion kompanije Metrojet sa 224 putnika i člana posade. Niko nije preživeo.

Najpre je Velika Britanija objavila da se radilo o terorističkom aktu, a zatim je tu verziju potvrdila Federalna služba bezbednosti Rusije.

Rusija je obustavila  čarter letove sa Egiptom, a ruskim turooperaterima je zabranjena prodaja turističkih aranžmana za tu zemlju.

Egipat je, u saradnji sa stručnjacima iz Rusije i Britanije, preduzeo mnoge mere na poboljšanju bezbednosti svojih aerodroma. Ministarstvo saobraćaja Rusije ranije je najavilo da će u aprilu izvršiti još jednu proveru bezbednosti egipatskih aerodroma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com