Moskva Vašingtonu: Prodaćemo i vama S-400, ako hoćete

Direktor ruske kompanije Rostek Sergej Čemezov rekao je u intervjuu Vašington postu da bi Rusija bez problema prodala svoj sistem protivvazdušne odbrane S-400 i SAD, ukoliko to SAD žele.

On je rekao da se ne radi o ofanzivnom nego o odbrambenom sistemu te da u njegovoj prodaji Turskoj, ili Americi, on „ne vidi problem za Rusiju sa strateške tačke gledišta „ali ni sa bezbednosnog“.

„Meni kažu da mi konkurišemo Amerikancima, ali, prema mojim informacijama, naš sistem je bolji“, rekao je Čemezov.

Čemezov, koga Vašington post predstavlja kao bliskog saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina uz podsećanje da su kao oficiri KGB-a u isto vreme boravili u Drezdenu, istakao je da on „predstavlja privrednike a ne političare“ i sankcije smatra „prostim primerom nelojalne konkurencije“.

SAD, rekao je Čemezov, sankcijama pokušavaju da „istisnu Rusiju s tržišta na kojima su se oni uvek osećali komforno“ jer Rusija gleda da njena produkcija „bude bolja s tačke gledišta tehničkih karakteristika i dostupnija cenom od evropskih ili američkih analoga“.

Sam Sergej Čemezov je sa spiska lica za koje važe zapadne sankcije.

SAD su avgusta prošle godine uvele sankcije u ruskom vojno-bezbednosnom sektoru, ali su nedavno saopštile da neće kažnjavati treće zemlje, koje te sankcije krše, jer je sama najava takve mogućnosti dala efekat: neke zemlje su odustale od svojih narudžbi u Rusiji.

Ruski mediji su, poredeći podatke o izvozu ruskog naoružanja u 2016. i 2017. godini ustanovili da bi američka tvrdnja mogla da bude tačna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com