Ratna šteta: Plenković ce dobiti odgovor

Hrvatski premijer Andrej Plenković dobiće odgovor na svoje pitanje o ratnoj šteti, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Premijer Plenković će dobiti odgovor, ozbiljan i odgovoran odgovor sa srpske strane“, rekao je Vučić, ali nije precizirao o kakvom se odgovoru radi.

Predsednik Srbije sutra 12. februara putuje u posetu Zagrebu na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Pozivajući se na kabinet Kolinde Grabar Kitarović, Večernji list je objavio da tokom susreta dva predsednika neće biti reči o ratnoj šteti.

Danas je objavljeno da će se predsednik Srbije sastati i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem koji je otvorio pitanje ratne štete kad je objavljeno da je hrvatska predsednica, očito bez dogovora s hrvatskom vladom, uputila poziv Vučiću da poseti Zagreb.

Da još jednom podsetimo šta je o pitanju ratne štete 2013. godine rekao profesor Miroljub Labus, koji je u ime tadašnje SR Jugoslavije vodio pregovore o sukcesiji bivše SFRJ, koji su okončani ratifikacijom Sporazuma o sukcesiji:

„Posle gradjanskog rata niko ne može dobro da prodje. Pitanje je šta je bila alternativa ovom rešenju? Kad je ser Artur Vots otvorio pregovore u Beču, rekao je da medjunarodna zajednica želi brzo da reši problem sukcesije ‘na ovaj ili onaj način’. Mi smo pošli na ‘ovaj način’ jer smo promenili strategiju pregovora. Napustili smo princip deobnog bilansa imovine, koji je vodio u arbitražu i prešli na pragmatičan stav da svako snosi svoje troškove rata, a zadržava državnu imovinu koja se nalazi na njegovoj teritoriji. Zbog nekih drugih stvari ovaj princip ima dalekosežnu vrednost. Uz to sva stečena imovinska prava se garantuju. Da je sukcesija rešena na ‘onaj način’, danas bismo imali arbitražnu odluku za koju možemo da pretpostavimo kako bi izgledala imajući u vidu kasnije odluke arbitražnih sudova“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com