Muzej holokausta molio da se sankcije ne uvode Abramoviču

Gotovo mesec dana pre početka ruskog upada u Ukrajinu, Holocaust Memorial Museum uputio je pismo američkom ambasadoru u Izraelu Tomu Nidsu u kome moli da se američke sankcije ne uvedu rusko-izraelskom biznismenu Romanu Abramoviču, izvestio je Tajms of Izrael, a prenosi Biznis Insajder.

Jer, navodi se u pismu koje je potpisao Dani Dejem šef Jad Vašem muzeja, Roman Abramovič je veliki donor tog muzeja, drugi po veličini privatni donor, i sankcije njemu doživele bi se kao nefer prema jevrejskom svetu.

Kako prenosi Biznis Insajder, u pismu se navodi da je investicioni i humanitarni doprinos Abramoviča Izraelu veliki tokom duže od decenije.

„Koliko ja znam, gospodin Abramovič nema nikakvih veza s gospodinom Putinom“, tvrdi šef Jad Vašem muzeja.

Biznis insajder prenosi da je Tajms of Izrael izvestio kako je dve nedelje posle ovog pisma, Abramovič donirao Jad Vašemu nepreciziranu osmocifrenu sumu.

Koliko je poznato, Roman Abramovič nije na udaru zapadnih sankcija.

A BiBiSi izveštava da se u britanskom parlamentu vrši pritisak na premijera Borisa Džonson da na sankcioni spisak stavi više ruskih oligarha. On je, prema tom izveštaju, rekao da o individualnim slučajevima ne bi da raspravlja, ali da je Britanija na sankcioni spisak stavila 275 osoba, a sledeće nedelje će taj spisak proširiti za još 100.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com