Nacionalizacija na Krimu okončana

Državna duma Republike Krim, koja je marta prošle godine pripojena Rusiji, donela je odluku o obustavljanju procesa nacionalizacije zaključno sa 1. martom 2015. godine.

Prema podacima Njujork tajmsa, na koje se pozivaju i ruski mediji, od marta prošle do januara ove godine podržavljeno je 250 objekata u vrednosti od oko milijardu dolara.

Vlast Sevastopolja je pred samo zaključenje ovog procesa na noćnoj sednici donela odluku o nacionalizaciji još 35 kompanija (plus sa njima povezanih firmi) medju kojima su i firme u vlasništvu ukrajinskog predsednika Petra Porošenka. Vlasti Krima su rezimirale da je nacionalizacijom uglavnom bila obuhvaćena ukrajinska državna imovina na Krimu dok se taj proces na privatnu imovinu proširivao samo u slučaju preke potrebe – lopovske privatizacije, uništavanja firmi, neisplaćivanja plata zaposlenim ili namernih uskraćivanja usluga poput struje, internet ili telefonskih veza stanovništvu Krima.

Rinat Ahmetov

Ovom nacionalizacijom pogodjene su i firme nekolicine ključnih ukrajinskih oligarha. Najvećem medju njima, Rinatu Ahetovu nacionalizovana je u januaru monopolska energetska kompanija Krimenergo kao i krimska filijala Ukrtelekoma, takodje u njegovom vlasništvu.

“Te su kompanije bile odgovorne što je na Krimu počelo da nestaje svetla i telefonskih veza. A da se ne govori o dokazima da su te kompanije finansirale rat u Donbasu“, citiraju ruski mediji vlasti Krima.

Zanimljivo je da je Rinat Ahmetov, najbogatiji Ukrajinac, imao da odgovara i pred ukrajinskim organima zbog sumnji da su njegove firme u Donbasu poštedjene razaranja jer je finansirao pobunjenike. Sumnje nisu potvrdjene.

Ahmetovu je poslednjih dana nacionalizacije oduzeta i telekomunikaciona kompanija Vega.

Nacionalizovan je i Krimgas, firma koja je, kako tvrde vlasti Krima, formalno bila pod kontrolom državnog Naftogasa (25 odsto akcija), ali je stvarno bila u rukama  grupe kompanija Dmitrija Firtaša. Iako su gasovodi na poluostrvu gradjeni državnim parama, sve dividende od njih je dobijao Firtaš, tvrde vlasti Krima što je bio najjači primer totalne korumpiranosti ukrajinskih vlasti. Firtaš je na početku ukrajinske krize, a na zahtev iz SAD, bio uhapšen u Beču, pa pušten uz veliku kauciju. Tada je sumnjičen za bliskost Janukovičevom režimu.

Igor Kolomojski

Oduzeta je i imovina Privatbanke u vlasništvu u Rusiji naročito omrznutog, a u Ukrajini sada najuticajnijeg oligarha Igora Kolomojskog. Vlasti Krima tvrde da će ta imovina biti prodata kako bi se kompenzovala šteta deponentima Privatbanke nastala zbog iznenadnog prekida njenog rada na Krimu. Kolomojskom je  oduzeta i druga imovina, navodno stečena u sumnjivim privatizacijama, a on je zapretio da će pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu od Rusije tražiti obeštećenje od 2 milijarde dolara.

Nacionalizacijom su obuhvaćene i vile Mihaila Gorbačova i Viktora Janukoviča na Krimu.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com