Nije ovo kriza zbog Ukrajine, nego kriza izmedju SAD i Rusije

Spoljno-politički komentator Branimir Vidmarović sa Univerziteta u Puli za HRT je rekao da smo svedoci krize izmedju SAD i Rusije.

„Kriza će se nastaviti. Ovo nije vezano za samu Ukrajinu kao takvu. Ovo je kriza izmedju SAD i Rusije i stvari će se zaoštravati, možda ne u Evropi, možda u drugim regijama“, rekao je Vidmarović.

On smatra da gomilanje oružja i vojske na obe strane ne predstavlja opasnost od rata nego, naprotiv, nagomilavanje naoružanja je faktor stabilnosti, koji onemogućava veliki konflikt.

Na pitanje da li su utemeljeni  zahtevi Rusije da se  NATO ne širi na istok, Vidmarović smatra da sa tačke gledišta Moskve jesu.

„Čitavo vreme od raspada Sovjetskog saveza, Rusija je posmatrala širenje NATO iako je SSSR prestao  postojati i tokom perioda od 2000.godine, kada je Putin bio dosta liberalno raspoložen, NATO se širio i govorio da to nije pretnja, ali sve je to kipelo u Rusiji“, rekao je Vidmarović za HRT.

„Ona nije bila dovoljno jaka da sve to zaustavi, ali već 2006.godine Putin je na Minhenskoj konferenciji upozorio da je dosta više i to se akumuliralo do samita 2008.godine u Bukureštu, kada su Ukrajina i Gruzija najavljene kao potencijalne članice NATO“, rekao je Vidmarović.

„Kada se vi širite ovako sigurnosno, morate očekivati protivreakciju, a ona je naravno gruba i izgleda dosta cinično, medjutim, to je jedan logičan ishod toga“, zaključio je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com