Da li su vesti o napadu Rusije na Ukrajinu besmislica?

Načelnik Vojno – pomorskih snaga Nemačke viceadmiral Kaj Ahim Šenbah (57) podneo je sinoć ostavku na tu funkciju i penzionisan, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Nemačke informaciju više medija.

Šenbah je izazvao diplomatski skandal izjavom da su informacije o nameri Rusije da napadne Ukrajinu besmislica, da Rusija i Putin zaslužuju poštovanje i da se Krim više neće vratiti u Ukrajinu.

Sad već bivši načelnik Vojno-pomorskih snaga Nemačke diskutovao  je na konferenciju indijskog Instituta za odbrambene studuje Manohara Parikara, pri čemu je uz njegovo znanje, tvrdi Business Insider, napravljen video snimak, koji je emitivan na Internetu.

„Da li Rusija zaista želi mali pojas ukrajinske teritorije i da ga integriše u zemlju, ne to je besmislica“, rekao je viceadmiral Šenbah.

„Šta on [ Putin] zaista hoće je poštovanje ravnopravnih. I – Bože moj- prema nekome pokazati poštovanje ne košta gotovo ništa, ne košta ništa. Dakle, kad bih se ja pitao:Lako je dati mu poštovanje koje zahteva i koje verovatno i zaslužuje“, rekao je viceadmiral Šenbah a prenose svetski mediji.

Šenbah je takodje rekao da je Nemačkoj i Indiji  potrebna  Rusija protiv  Kine.Kao uvereni katolik, on vidi veliku hrišćansku zemlju Rusiju kao partnera iako Rusija, rekao je, nije demokratija, a Putin je ateista, partnerstvom bi Rusija bila držana dalje od Kine.

On je takodje rekao da je Krim izgubljen za Ukrajinu i da se u Ukrajinu neće vratiti.

U Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine odmah je pozvana nemačka ambasadorka, a Ministarstvo odbrane Nemačke odlučno se distanciralo od izjave Šenbah koja „ni sadržajem ni rečnikom ne odslikava stav Ministarstva“.

Sam Šenbah na službenom Twitter nalogu je svoju izjavu nazvao „nesumnjivom greškom“, „nepromišljenom i pogrešnom procenom u situaciji“.

Do izbora novig šefa nemačke mornarice, tu će funkciju obavljati kontra-admiral Jan Kristijan Kak.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com