Baš ambijent za samit: Raketna krstarica Maršal Ustinov u Finskom moru

Predstavnik Ministarstva odbrane Rusije saopštio je da je grupa brodova Severnomorske flote na čelu sa raketnom krstaricom „Maršal Ustinov“ uplovila u akvatorij Baltičkih mora, a u nedjelju će stići u Finsko more.

Kako je saopšteno, bojni brodovi Severmomorske flote tamo će se, dan pred samit američkog i ruskog predsednika u Helsinkiju, nalaziti zbog vojne parade koja će biti održana u Sankt Peterburgu i Kronštatu.

Tri dana pred predsednički samit, koji se održava u ponedeljak 16. jula, specijalni američki državni tužilac Robert Miler je objavio da će podići optužnicu (u odsustvu) protiv 12 ruskih državljana navodno povezanih s navodnim ruskim mešanjem u američke predsedničke izbore 2016. godine. Dvanaestorica, čija su imena objavljena, navodno su pripadnici ruske vojne obaveštajne uprave i svi su, optužuje ih Miler, delovali kao zvanična lica i u tom svojstvu izvršili hakerski upad u sajt Demokratske stranke i ukrali imena 500.000 korisnika i šifre saradnika izbornog štaba Hilari Klinton. Oni se optužuju za „udruživanje s ciljem izvršenja zločina protiv SAD“, kradju ličnih podataka i „udruživanje radi pranja novca“.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa optužila je administraciju predsednika Baraka Obame da ništa nije učinila da delovanje ove grupe spreči i odbacila zahteve Demokratske stranke da otkaže samit Tramp-Putin zbog najnovije Milerove optužbe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com