Od danas je putovanje na Svetu goru greh i za Kremlj!?

Od danas je putovanje na Svetu Goru – greh, precizirao je zvanični predstavnik Ruske pravoslavne crkve Vahtang Kipšidze.

Svi manastiri na Svetoj gori pod jurisdikcijom su Konstantinopoljske patrijaršije, sa kojom je Ruska pravoslavna crkva juče prekinula odnose.

Ruska pravoslavna crkva je već utvrdila spisak pravoslavnih manastira i crkava na Svetoj gori, u Antaliji, Istanbulu i na Kritu u kojima se njeni vernici ne mogu moliti, pričešćivati, venčavati, krštavati, a da ne počine greh koji će zahtevati ispovest.

Ruska novinska agencija ura.ru tvrdi da će i Kremlj prihvatiti kurs RPC i uzdržati se od poseta Svetoj gori. Ruske elite su tamo često gostovale, a ruski predsednik Vladimir Putin bio je dvaput, 2005. i 2016. godine. Ura.ru tvrdi da će Kremlj „verujućim predstavnicima elite da se posvete stvaranju pravoslavno-monarhističke partije u Rusiji“.

Ova jednostrana zabrana vernicima Ruske pravoslavne crkve ima i svoju materijalnu stranu.

Ruska služba BBC-a tvrdi da su Rusi u manastire na Svetoj gori od 2005. godine do danas uložili 200 miliona dolara. Prednjače, tvrdi ta služba pozivajući se na izvor blizak rukovodstvu patrijaršije, biznismeni Arkadij Rotenberg i Ivan Savidi, kao i bivši direktor Ruske železnice Vladimir Jakunjin.

I Rusko društvo Svete gore uložilo je znatna sredstva u 13 pravoslavnih manastira Svete gore, navodi ruska služba BBC-a.

Ruska pravoslavna crkva prekinula je odnose s Konstantinopoljskom patrijaršijom jer je ova uspostavila kanonske odnose sa dve ukrajinske crkve koje RPC ne priznaje: Ukrajinskom pravoslavnom crkvom Kijevske patrijaršije i Ukrajinskom autokefalnom pravoslavnom crkvom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com