Po prodaji automobila Rusiju potisnula Velika Britanija

Prodaja novih ličnih i lakih komercijalnih automobila u Rusiji je prošle godine smanjena za 10,3 odsto na 2,5 miliona komada, pa je tako rusko automobilsko tržište izgubilo dosadašnje 7. mesto medju deset najvećih svetskih automobilskih tržišta.

Prema podacima Autostata Rusija, koje prenose ruski mediji, rusko autmobilsko tržište potisnulo je automobilsko tržište Velike Britanije u kojoj je prošle godine prodato 2,8 miliona automobila ili za 10,3 odsto više nego u 2013. godini.

Prognoze analitičara za 2015. godinu su katastrofalne pa bi se moglo čak dogoditi da Rusija sasvim ispadne iz društva 10 najvećih automobilskoh tržišta na svetu.

Medju prvih deset na svetu, prošle godine je pad prodaja automobila zadesio samo još  tržište u Brazilu – ta latinoamerička zemlja nalazi se na 4. mestu na rang listi deset najvećih automobilskih tržišta na svetu. U Brazilu je prošle godine prodato 3,33 miliona automobila ili 7 odsto manje nego 2013. godine.

Listu deset najvećih i dalje suvereno predvodi Kina, iako je stopa rasta njenog automobilskog tržišta prošle godine više nego prepolovljena sa 16 odsto 2013. godine na 7,8 odsto prošle godine. U Kini je prošle godine prodato 23,6 miliona automobila što je gotovo trećina od ukupno u svetu prodatih 87 miliona automobila. Svetsko tržište automobila raste petu godinu zaredom i prošle godine je poraslo za 3,4 odsto.

Na drugom mestu su SAD sa 16,5 miliona prodatih novih automobila, a na trećem mestu je Japan sa samo 5,5 miliona prodatih automobila. Na četvrtom mestu je Brazil, a za njim sledi Nemačka sa 3,25 miliona automobila (plus 2,6 odsto), Indija sa 3,1  miliona (plus 2,1 odsto), pa Velika Britanija i Rusija, dok je na devetom mestu Francuska sa 2,1 miliona prodatih automobila (plus 0,4 odsto) i na začelju je Kanada sa 1,8 miliona automobila (plus 6,2 odsto).

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com