Potpuno obustavljen izvoz djubriva iz Rusije : cene će se udvostručiti!?

Ruska vlada je ruskim proizvodjačima veštačkih djubriva preporučila da potpuno obustave izvoz veštačkih djubriva iz Rusije sve dok prevoznici ne obnove ritmičan rad i ne pruže garancije da će prevozničke usluge izvršavati u punom obimu.

Kako podseća ruski list Komersant, ključni morski prevoznici Maersk, Meditteranean Shipping Company i CMA CGM prestali su 1.marta da primaju tovar iz Rusije i u Rusiju.

Stručnjaci, koje je konsultovao taj list, podsećaju da je Rusija najveći svetski izvoznik  karbomida, amonijaka, amonijačne šalitre, kompleksnih djubriva, treći po veličini izvoznik kalija i četvrti na svetu izvoznik fosfatnih djubriva.

S obzirom da su drugi svetski proizvodjači smanjili ili obustavili proizvodnju veštačkih djubriva zbog enormne cene gasa, koji je sirovina za njihovu proizvodnju, obustavljanje izvoza iz Rusije moglo bi dovesti do udvostručenja njihove cene i izrazitog rasta  cena prehrambenih proizvoda u svetu ove godine.

List takodje podseća da je Rusija 1.decembra 2021.godine uvela kvote na izvoz azotnih (5,9 miliona tona) i kompleksnih djubriva (5,35 miliona tona) sa važnošću do 31.maja 2022.godine.

Zatim je Rusija početkom novembra 2021.godine sa važnošću do aprila 2022.godine sasvim zabranila izvoz amonijačne šalitre.

Svetske cene amonijačne šalitre i karbamida tokom 2021.godine povećane su za 3,5 do 4 puta na 1030 $ odnosno 930$ za tonu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com