Smešna strana sveta : Crna Gora uvezla pšenicu kad joj ne treba, pa izvezla kad joj treba

Na evropskim tržištima, prema stanju veceras u 18.30 sati, pšenica se trgovala po ceni od  neverovatnih 396,25 evra za tonu.

Ništa ovih dana nije smešno, ali čovek mora da sačuva smisao za humor, naročito kad ima sreće da sve posmatra sa strane.

Crna Gora je aprila 2020.godine interventno, odgovarajući na prijavljene potrebe opština, uvezla 10 500 tona pšenice po ceni od 230 – 240 evra za tonu.

„Ispostavilo se nepotrebno“, rekao je večeras crnogorski ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović u emisiji RTCG „Okvir“.

Toliko nepotrebno da je pšenica ostala u skladistima luke Bar sve dok ujesen 2021.godine nije prodata privatnoj albanskoj firmi po ceni od 300 evra za tonu.

Kao što je sad svima poznato, cena pšenice nastavila je prošlogodišnji rast, pa svi prodavci ne žure da je prodaju čekajući još, a usred Evrope je počeo rat, tako da sve države nastoje da popune svoje rezerve i tako podižu tražnju i cenu pšenice, koju ne nudi niko…

Isti je slučaj sa državom Crnom Gorom.

Večeras su crnogorski ministri poljoprivrede i Jakov Milatović ministar ekonomskog razvoja pokušavali da objasne zašto je pšenica nepotrebno uvezena, pa onda nepotrebno izvezena…

Na momente je bilo smešno. Na momente je bilo još smešnije, onda kad smo gledali kako pred ljubavlju za politiku pada svaka odanost stručnosti.

Crnogorski ministar poljoprivrede je rekao da je pšenica nepotrebno kupljena i nepotrebno prodata jer je samo tako moglo po zakonu.

„Bilo je ideja da se samelje, ali to ne bi bilo po zakonu“, rekao je Stijović.

A onda je objasnio da je pšenica u trenutku prodaje bila dve godine stara, da je više puta tretirana hemikalijama protiv propadanja…

„Jesmo je uvalili privredniku iz Albanije? „, upao je s logičnim pitanjem voditelj.

Ne, ne, požurila su oba ministra, kupac je imao sve informacije o pšenici.

A ministar Milatović je još objasnio da Crna Gora nema adekvatan skladišni prostor za toliku pšenicu, da je skladištenje u luci Bar plaćala 100 000 evra mesečno, da bi joj trebalo 6 do 9 meseci da samelje toliku pšenicu…

Sve je bilo taman toliko jasno koliko je jasno zašto Srbija sad kad je najskuplje uvozi i ugalj i struju…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com