Putin neće putovati na samit BRIKS u Južnoj Africi

Ruski predsednik Vladimir Putin neće putovati na samit BRIKS, koji se od 22.do 24.avgusta održava u Južnoafričkoj Republici, saopštio je kabinet predsednika Južnoafricke Republike Sirila Ramafose.

Kako prenosi osnmedia.ru, u saopštenju se navodi da je takva odluka doneta zajednički.

„Pri razmatranju pitanja učešća Rusije na samitu, rukovodili smo se zainteresovanošću da samit u JAR bude uspešan, istorijskim karakterom predstojećeg samita, kao i poštovanjem obaveza Južnoafričke Republike po Rimskom statutu“, izjavio je za TASS predstavnik predsednika JAR Vinsent Magvenja.

Dmitrij Peskov, pres sekretar ruskog predsednika, izjavio je da će Putin učešće u punom kapacitetu ostvariti video vezom.

Rusiju će na licu mesta predstavljati ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Medjunarodni krivični sud izdao je 17.marta nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina optužujući ga za nelegalnu deportaciju ukrajinske dece.

Južnoafrička Republika je potpisnica konvencije o osnivanju tog suda, a Siril Ramafosa je izjavio da bi hapšenje Putina na teritoriji Južnoafričke Republike bilo ravno objavi rata.

Ruski zvaničnici su ranije izražavali uverenje da će Južnoafrička Republika, kao domaćin, obezbediti Putinu imunitet od hapšenja po nalogu Medjunarodnog krivičnog suda, koji Moskva smatra nelegalnim i provokativnim.

BRIKS je ekonomska organizacija osnovana 2006.godine, u koju trenutno ulaze Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika. Ove zemlje čine 42 odsto svetskog stanovništva i 24 odsto svetskog BDPa.

Aprila 2023.godine, predstavnik JAR u BRIKS Anil Suklal za Bloomberg je rekao da je do tog trenutka još 13 država zvanično, a 6 neformalno izrazilo želju da postanu članice BRIKS.

Zahtev za članstvo zvanično su podneli Iran i Alžir.

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da je utvrdjivanje kriterijuma za ulazak u BRIKS intenzivirano pred samit u Južnoafričkoj Republici.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com