Rusija: Da se svi zaposleni testiraju kao piloti

Poslanik u Odboru za saobraćaj Ruske državne dume Oleg Nilov već je podneo predlog da se za sve radnike baš svih ruskih aerodroma, koji imaju pristupa aerodromskoj pisti, uvedu alkozamke kako bi automatski bila blokirana vozila kojima su namerni da upravljaju ukoliko se utvrdi da su pod dejstvom alkohola.

Ruski mediji prenose izveštaj ruskih istražnih organa, prema kome je , nesreću aviona falkon-50 u kome je na aerodromu Vnukovo poginuo predsednik fancuske kompanije Total, izazvao sudar sa mašinom za skupljanje snega koja se kretala nekontrolisano i čiji je vozač bio pod dejstvom alkohola. Kristof de Meržeri veliki ruski poslovni partner stradao je, sa još tri člana posade, na tom aerodromu u 23.57 minuta u ponedeljak.

Nilov je takodje predložio da se na svim vozilima koja dospevaju na pistu ugradi navigacioni sistemi GSP ili GLONASS, a na svakom vozilu i alkotester, prenosi Izvestija.

Poslanik Nilov se obratio i ruskom ministru saobraćaja Maksimu Sokolovu sa istim predlozima i još zatražio da se, u cilju obezbedjenja osoblja višeg kvaliteta, tehničkom osoblju na aerodromima povećaju i plate.

Predlozi pljušte sa svih strana, pa se u javnosti i medju stručnjacima razmatra i predlog da tehničko osoblje aerodroma, koje ima pristup pisti ,pre svakog izlaska, podvrgne testiranju kakvom se pre svakog poletanja podvrgavaju piloti. Pilot, piše list Izvestija, može da upavlja avionom samo ako nema više od 90 ni manje od 60 otkucaja srca u minuti, i ako mu krvni pritiak nije viši od 140 sa 90 ni niži od 100 sa 60. On ne sme biti ni prehladjen, a o prisustvu alkohola u krvi ne može biti ni reči.

Aerodrom Vnukovo je saopštio da svi njegovi zaposleni, koji rade na pisti, prolaze medicinsku kontrolu, ali nije navedeno i kakvu, piše Izvestija.

Stručnjaci su, medjutim, ocenili da bi testiranje svih zaposlenih na način na koji se testiraju piloti bilo nepotrebno i skupo, te bi povećalo cenu avionske karte.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com