Rusija pred UN: Naši gradjani žrtve terorističkog akta na britanskoj teritoriji

U toku je otvorena sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je na zahtev Rusije posvećena incidentu u Solsberiju kada su, prema tvrdnji britanske vlade, nervnim gasom napadnuti bivši dvostruki rusko-britanski agent Sergej Skripalj i njegova kći.

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenza je rekao: Ako London „ima drskosti da izjavi kako iza incidenta u Solsberiju s velikom verovatnoćom stoji Rusija, mi takodje s velikim stepenom verovatnoće možemo da pretpostavimo da iza te mega provokacije stoje specijalne službe nekih država“.

„Otkriće Borisa Džonsona o ‘crknutom mačku na stolu’ kao manevru koji odvlači pažnju od drugih problema – ako neko ne zna o čemu ja pričam, pogledajte njegov intervju – bolje nego išta drugo karakteriše te metode propagandnog rata bez pravila, koji sada protiv Rusije vodi Velika Britanija“, rekao je Nebenza.

On je takodje rekao da je Rusiji uskraćen konzularni pristup njenim gradjanima koji su, moguće je, bili izloženi terorističkom aktu.

Nebenza je rekao da je „cela stvar izmišljotina ili provokacija” i da Rusija nema nikakve veze s trovanjem Skripaljevih.

Ambasadorka Velike Britanija u UN Karen Pirs je rekla da je sve „deo jednog velikog modela neodgovornih ponašanja Rusije „.

„Mi nemamo šta da krijemo,ali se bojim da Rusija ima čega da se boji“, rekla je Pirs a prenose svetski mediji.

Savet bezbednosti nije prihvatio predlog Rusije da se njenim naučnicima omogući učešće u istrazi slučaja Skripalj.

Komisija za zabranu hemijskog oružja saopštila je u sredu da će rezultate svoje istrage sledeće nedelje dostaviti Velikoj Britaniji, a da je na Britaniji da ih dostavi ostalim članicama Saveta ove Komisije!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com