Rusija razmatra povećanje starosne granice za penzionisanje

Antikrizne mere koje je prinuđena da uvede Vlada Ruske Federacije mogle bi da obuhvate i postepeno povećanje starosne granice za odlazak u penziju na 63 godine i za žene i za muškarce, najavili su početkom ovog meseca ruski ministri za finansije i ekonomski razvoj Anton Siluanov i Aleksej Uljukajev iako je prošle godine takva mera sa najviših mesta ocenjivana kao necelishodna, a to pitanje proglašavano zatvorenim za sledećih 10 godina.

Sada muškarci u Rusiji u penziju idu sa navršenih 60 godina, a žene sa navršenih 55 godina života. Prema podacima demografske statistike, prosečno očekivano trajanje života 2013. godine je u Rusiji je bilo 70,8 godina, ali je razlika izmedju muškaraca i žena neobično velika – 65,1 godina za muškarce i 76,3 godina za žene.

Ipak, Vlada Rusije će nastaviti da razmatra argumente za i argumente protiv povećanja starosne granice za odlazak u penziju, potvrdio je u intervjuu za Rosijskuju gazetu šef Penzionog fonda Rusije Anton Drozdov.

“Svojevremeno smo imali nekoliko argumenata protiv povećanja starosne granice za odlazak u penziju. Prvo – to je demografija, a u stvari nedovoljno očekivano trajanje života, naročito muškaraca. Drugo – to je mehanizam obračuna penzija. Formula je bila takva da povećanje starosne granice ne bi vodilo smanjivanju rashoda. Treće – niska zarada značajnog dela stanovništva, naročito žena. Četvrto – tržište rada”, rekao je Drozdov.

Međutim, Drozdov je dodao da se situacija sada menja.

“Postepeno raste očekivano trajanje života. Vreme boravka u penziji se produžilo na prosečno 21,5 godina, a kod žena na 25,3 godine. Penzijsku formulu smo promenili, povećane su plate onima koji ih primaju iz budžeta”, istakoa je Anton Drozdov.

On je podsetio i da je stanje zdravlja stanovništva Rusije od 60-65 godina mnogo gore nego stanovništva iste starosti u Evropi pa se ljudi sa 60 godina često proglašavaju invalidima.Ipak, rekao je on, treba udesiti da teret penzijskih doprinosa bude pravilno generacijski rasporedjen.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com