Ruskim proizvodjačima automobila 5 milijardi subvencija

Ruska vlada će samo ove godine subvencionisati kredite domaćih proizvodjača automobila sa 5,306 milijardi rubalja ili oko 96 miliona evra.

„Doneta odluka omogućava da podržimo domaće proizvodjače automobila koji u okviru svoje investicione delatnosti planiraju da u tekućoj godini privuku 73 milijarde rubalja kredit“, navodi se u obrazloženju odluke upravo objavljenom na sajtu ruske vlade.

Subvencije su namenjene pokrivanju dela troškova za kamate po uzetim kreditima.

Sledeće godine će te subvencije iznositi 6,875 milijardi rubalja, 2016. godine 5,2 milijarde rubalja i 2017. godine 4,744 milijarde rubalja.

Direktor Odeljenja za saobraćaj Ministarstva industrije i trgovine RF Aleksandar Morozov rekao je da su lideri u padu proizvodnje automobila AvtoVaz, GM i Ford i da svaki od ta tri proizvodjača, nezavisno od makroekonomskih uslova, ima svoje razloge za taj pad.

Bivši ministar finansija Rusije Aleksej Kudrin izjavio je, prema citatima iz ruskih medija, da će kao posledica ograničenja u finansiranju svih firmi, nastalog zbog sankcija, proizvodnja u ruskoj automobilskoj industriji, zavisnoj od uvoznih komponenti, pasti za 20-tak procenata.

Ruska vlada je posle katastrofalnog avgustovskog pada tržišta automobila uvela program „staro za novo“ koji se završava 31. decembra ove godine i poznavaoci ruskih prilika ne sumnjaju da će biti produžen posle tog roka.

Za prvih devet meseci ove godine na ruskom tržištu automobila prodato je za 13 odsto manje automobila nego u istom periodu prošle godine.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com