Rusko tržište automobila: Uskoro smene zbog gubitaka?

S obzirom na velika očekivanja Fijata iz Kragujevca, nikad dovoljno upozorenja o stanju na tržištu automobila u Rusiji i sa njom povezanim tržištima.

lada

Ruski mediji prenose današnje informacije lista Vedomosti da se razmatra smena Švedjanina Bo Andersona šefa uprave najvećeg proizvodjača automobila u Rusiji AvtoVaza zbog velikih gubitaka firme. Čisti gubitak „AvtoVaza“ porasto je u 2015. godini za 2,94 puta i iznosio je 73,85 milijardi rubalja. Vlasnik blokirajućeg paketa u „AvtoVaz“-u je ruska državna kompanija Rostex, a kontrolni paket ima Renault-Nissan, Anderson je na čelu firme od 2014. godine, ima ugovor na tri godine. Ruski mediji navode da se kompanijski organi sastaju u martu, a da je za smenu menadžera Andersonovog nivoa potrebno bar šest meseci.

Nezaustaviv pad prodaja novih automobila na ruskom tržištu – oko 29 odsto u januaru u odnosu na januar 2015. godine – ima se zahvaliti oštrom padu dohodaka stanovništva i investicione aktivnosti, kao i smanjenju kreditiranja i lizing operacija izazvanih rastom kamata na kredite.

Tokom 2015. godine prodaje na ruskom tržištu automobila smanjene su za 36 odsto, a prodaje „lade“ koju proizvodi AvtoVaz za 31 odsto.

Po podacima Ministarstva ekonomskog razvoja Rusije proizvodnja automobila u toj zemlji smanjena je u januaru ove godine u odnosu na januar prošle za 40, 4 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com