Savez novinara Rusije: Nemačkog novinara pustiti u Rusiju, iako i nije novinar

Predsednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjov (poznat i kao izveštač iz Jugoslavije 90-tih) pozvao je ruske vlasti da daju vizu nemačkom novinaru Hajo Zepeltu iako je „u suštini pravi propagandist“, a ne novinar.

Solovjov je, kako prenose ruski mediji, saopštio da bi uskraćivanje ruske vize Zepeltu, namernom da izveštava sa Svetskog prvenstva u fudbalu, moglo „biti ocenjeno kao narušavanje prava na slobodu informisanja“ iako, dodao je Solovjov, „tog Zepelta ne mogu nazvati novinarem“.

Sem što se u svom obraćanju ruskim vlastima pozvao na slobodu informisanja, Solovjov smatra da bi Zepeltu trebalo dati vizu i zato što je preživeo „užasnu psihološku traumu“ kad su ruski hokejaši na Olimpijadi u Južnoj Koreji pobedili nemačke hokejaše.

Zepeltu obavezno treba omogućiti da poseti „naš svetski šampionat“, saopštio je Solovjov, ali uz obavezno obezbedjenje da ga „slučajno ne bi istukli poštovaoci njegovog novinarskog talenta“.

Hajo Zepelt je omrznut medju ruskim sportistima jer je na Prvom programu nemačkog javnog servisa (ARD) emitovao film u kome je Rusiju optužio za sistemski doping, pri čemu se oslanjao na tvrdnje bivšeg šefa Moskovske antidoping agencije Grigorija Rodčenkova i izveštaj komisije WADA na čijem čelu je bio Kanadjanin Ričard Meklaren, a koje Rusija odbacuje kao neistinite.

Komitet Bundestaga za sport obratio se Svetskoj fudbalskoj organizaciji (FIFA) sa zahtevom da u Rusiji izdejstvuje vizu za Zepelta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com