Shahed 129 protiv Bajraktara : Kijev oduzeo akrediraciju iranskom ambasadoru

Od početka rata u Ukrajini, vojska koja drži do sebe ne može se zamisliti bez bespilotnih letilica, pa se one ubrzano nabavljaju ili, kod ambicioznijih država ulaže u njihov razvoj.

U rusko-ukrajinskom ratu, Ukrajina se oslanja na napredne turske bespilotne letilice Bayraktar TB 2, čiji je, tvrdi se, od jeseni 2021.godine glavni kupac, a Iran optužuje da je svije bespilotne letilice prodao Rusiji.

Kijev ovog vikenda video snimcima dokazuje da je Rusija, koja je s razvojem sopstvenih bespilotnih letilica malo zaostala, 23.septembra nanela udar po Odesi dronovima koje joj je prodao Iran : u nedelju uveče Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine, na odgovarajući poziv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, saopštilo je da je ambasadoru Irana u Ukrajini oduzeta akreditacija, a iransko diplomatsko osoblje biće značajno smanjeno.

Kako prenose i ruski i ukrajinski mediji, prodaju bespilotnih letilica Rusiji, Kijev je ocenio kao „neprijateljski akt, koji nanosi ozbiljan udarac“ bilateralnim odnosima i „direktno protivreči poziciji , koju je javno deklarisalo više rukovodstvo Irana o neutralnosti, uvažavanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Ukrajine“.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Irana Naser Kannani Čafi najavio je reciprične mere, ali uz poruku Ukrajini da ne „potpada pod uticaj trećih država koje nastoje da razruše odnose“ dve zemlje i uz podsećanje da se Iran zalaže za političko rešenje konflikta.

Prema navodima ukrajinskih medija na ruskom jeziku, ruska vojska je po Odesi tukla najsavršenijim dronovima iranske proizvodnje Shahed – 129. Jedan dron je  presrela ukrajinska protivvazdušna odbrana, a dva drona su stigla do cilja.

Mada se o nabavci iranskih dronova za rusku vojsku u SAD tvrdi još od jula, Teheran i Moskva nisu potvrdili tu vest.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com