Tursko-ruska idila: A paradajz?

Ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan označili su danas početak gradnje nuklearne elektrane Akuja.

Gradnja elektrane, za koju će kompletnu opremu obezbediti ruski Rosatom, počinje za vreme dvodnevne posete ruskog predsednika Turskoj.

Pola cevi gasovoda „Turski tok“ je već postavljeno. Ruski gas će tim gasovodom poteći za godinu dana.

Rusija je odlučila da izadje u susret Turskoj i ubrza isporuku sistema protivvazdušne odbrane S-400. Ranije dogovoreni rok za isporuku bila je 2019. godina. Turska je tražila skraćivanje rokova isporuke uprkos protestima SAD i NATO zbog ove kupovine.

Dva predsednika će se, kako javljaju ruski državni mediji, pozabaviti i nerešivim pitanjem plasmana turskog paradajza na rusko tržište. Dok su trajale ruske sankcije Turskoj, ruski proizvodjači su uzimanjem kredita finansirali zamensku proizvodnju. Dok oni kredite ne vrate, turska konkurencija neće biti propuštena na rusko tržište, tako je odlučila ruska vlast. Sem u sezoni kad nema dovoljno ruskog paradajza.

Od 1. novembra prošle godine dozvoljen je uvoz od 50.000 tona turskog paradajza u Rusiju godišnje.

Pre nego što je 1. januara 2016. godine stupio na snagu ruski embargo na uvoz turskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, Turska je 2015. godine na to tržište izvezla paradajza u vrednosti od 258 miliona dolara.

Danas su turski proizvodjači pred kamerama ruskih televizija svedočili da se trenutno na rusko tržište izvozi 15% nekadašnje količine paradajza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com