U nedelju predsednički izbori u Rusiji

U nedelju 18. marta održavaju se redovni predsednički izbori u Rusiji za koje u celom svetu vlada grozničav interes, mada je ime pobednika izvesno.

Na izborima će učestvovati osam kandidata: Sergej Nikolajevič Baburin (1959), kandidat Ruskog opštenarodnog saveza; Pavel Nikolajevič Grudinjin (1960), kandidat Komunističke partije Ruske Federacije; Vladimir Žirinovski (1946), kandidat Liberalno demokratske partije; Vladimir Vladimirovič Putin (1952), nezavisni kandidat; Ksenija Sobčak (1981), kandidat Gradjanske inicijative; Maksim Surajkin (1978), kandidat Komunističke partije, Komunista Rusije; Boris Titov (1960), kandidat Partije rasta i Grigorij Javlinski (1952), kandidat Partije Jabloko.

Nova pojava u visokoj politici je Pavel Grudinjin, jedini nezavisni kandidat je Vladimir Putin, najviše iskustva sa izborima za predsednika ima najstariji Vladimir Žirinovski (već se kandidovao pet puta), najmladja je Ksenija Sobčak, u Rusiji kandidat za predsednika mora imati najmanje 36 godina….

Prema anketi Sveruskog centra za istraživanje javnog mnenja obavljenoj 9. marta, 74% anketiranih je sigurno da će izaći na izbore. Izlazak na izbore snažno se reklamira uz pomoć poznatih ličnosti. Tog istog dana 69% anketiranih je izjavilo da će glasati za Vladimira Putina.

Prema toj anketi, 7% ispitanih glasalo bi za Pavela Grudinjina, 5% za Vladimira Žirinovskog, 2% za Kasniju Sobčak. Nikome od ostalih kandidata ne daje se više od 1% glasova.

Četiri, prema anketama najizglednija kandidata, sakupila su sledeće iznose u predizborni fond: Vladimir Putin 407,5 miliona rubalja, Vladimir Žirinovski 305,92 miliona, Ksenija Sobčak 97,80 miliona, Pavel Grudinjin 92,69 miliona.

Maksimalno dozvoljen iznos je 400 miliona rubalja, a 1 evro se trguje po ceni od 70,8 rubalja što znači da kandidat u predizbornu kampanju može potrošiti maksimalno 5,64 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com