Aerodrom Beograd: Kako Vlada kaže

Aerodrom Beograd, prema finansijskom izveštaju za prvu polovinu ove godine, trećinu svojih poslovih prihoda od prodaje ostvaruje od aerodromskih taksi, iako sagovornici Ekonomskih Vesti tvrde da su ovdašnje aero-takse niže od identičnih taksi na mnogim evropskim aerodromima.

Na molbu Ekonomskih Vesti da komentarišu stalno zalaganje IATA (Medjunarodna asocijacija za vazdušni prevoz) da se te takse ukinu kako bi se rasteretila cena avionske karte, intenzivirao protok putnika i tako više doprinelo razvoju turizma i ekonomija pojednih zemalja u celini, Aerodrom „Nikola Tesla“ je odgovorio: „Novi menadžment Aerodroma ‘Nikola Tesla’ poštovaće sve odluke osnivača i vlasnika Vlade Republike Srbije i slediti preporuke nadležnih institucija“.

Uz ovaj odgovor Ekonomskim Vestima je upućen i cenovnik Aerodroma „Nikola Tesla“ prema kome naknada za bezbednost i u domaćem i u medjunarodnom saobraćaju iznosi 3,30 evra po putniku, na oba aerodromska terminala.

Taksa za putnički servis u medjunarodnom saobraćaju na Terminalu 1 iznosi 12 evra, a na Terminalu 2 16,50 evra. U domaćem saobraćaju taksa za putnički servis ista je na oba terminama i iznosi 8,50 evra. Za putnike u tranzitu taksa je takodje ista – 4 evra.

Znači, ako se saberu taksa za putnički servis i naknada za bezbednost, aero-taksa se na Beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ kreće od 7,30 evra za putnike u tranzitu do najviše 19,50 evra.

Taksa se naplaćuje u dinarima i obračunava se po srednjem kursu NBS.

Na ime takse za bezbednost, Aerodrom „Nikola Tesla“ je za prvih šest meseci ove gdine naplatio 182,729 miliona dinara, a na ime takse za putnički servis oko 1,133 milijaradu dinara – od toga je putnički servis u domaćem saobraćaju 427,381 miliona dinara, a u inostranom saobraćaju 706,197 miliona dinara.

Ukupni poslovni prihodi od prodaje Aerodroma „Nikola Tesla“ za prvo polugodje ove godine su oko 3,3679 milijardi dinara.

Za 2013. godinu Aerodrom „Nikola Tesla“, koji je zatvoreno akcionarsko društvo, isplatio je dividendu od 8.229.444 diara od čega je svom glavnom akcionaru Republici Srbiji 25. septembra na račun prebacio 6.835.602,96 dinara.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com