Agencija za privatizaciju da preispita odluku u slučaju RTV Vranje

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije uputilo je danas zahtev Agenciji za privatizaciju da bez odlaganja preispita svoju odluku o privatizaciji Javnog preduzeća RTV Vranje, koju smatra neutemeljenom i pravno neodrživom.

min kulutre

Ministarstvo je odmah po saznanju za spornu odluku reagovalo zvaničnim dopisom Agenciji za privatizaciju, koji je upućen 4. septembra.

Izjašnjenje Agencije, koje je resorno ministarstvo primilo 7. septembra, ne sadrži zadovoljavajuće objašnjenje, zbog čega je Ministarstvo danas uputilo novi dopis sa jasnim pravnim tumačenjem o tome zašto je takva odluka neutemeljena i pravno neodrživa.

Dosledno poštovanje Zakona o javnom informisanju i medijima preduslov je za uspešan završetak medijskih reformi i usklađivanje medijske sfere sa evropskim standardima.

S obzirom na to da javni poziv za prodaju RTV Vranje nije objavljen u naznačenom roku, Ministarstvo ne vidi nijedan razlog zašto bi se ignorisao Zakon o javnom informisanju i medijima, a time i zaposlenima u ovoj medijskoj kući uskratila zakonom garantovana prava.

Sloboda medija i zaštita prava novinara i zaposlenih u medijima temeljni su principi na kojima počiva novo medijsko zakonodavstvo, doneto u skladu sa standardima Evropske unije i načelom vladavine prava u sferi medija.

Ministarstvo insistira na celovitom i doslednom sprovođenju seta medijskih zakona i još jednom poziva sve učesnike u procesu privatizacije medija da svoje odluke usklade sa zakonskim odredbama kojima se reguliše medijska sfera.

U saradnji sa Ministarstvom privrede, Ministarstvo kulture će nastaviti da sprovodi politiku Vlade Srbije o povlačenju države iz vlasništva u medijima i neće dozvoliti nikakve izuzetke, niti da medijske reforme budu ugrožene, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com