Anđelković: Lizing idealno rešenje za prugu Beograd – Budimpešta

Predsednik Skupštine Železnice Srbije Zoran Anđelković smatra da bi lizing bio idealno rešenje za rekonstrukciju pruge Beograd – Budimpešta.

Anđelković je podsetio da je kineski premijer Li Kećijang tokom boravka u Beogradu rekao da će na onaj fond od 10 milijardi dolara iz kojeg Kina već investira u 16 država učesnica samita „Beogradski susreti“ biti plasirano još 3 milijarde, a deo od toga kroz lizing.

„To je za Srbiju idealno, lizing ili koncesija za rekonstrukciju pruge Beograd – Budimpeštu, jer da mi tu rekonstrukciju isplatimo iz profita Železnice gotovo da nije moguće“, rekao je Zoran Anđelković.

On je dodao da bi to lizing ili koncesija bili idealno rešenje ne samo za prugu od Beograda do Budimpešte, nego i za prugu od Beograda do Atine.

„Mi ćemo sledeće godine početi da radimo prugu Beograd – Novi Sad, iz drugog kredita, onog ruskog od 800 miliona dolara. Gradnja bi trebalo da počne u septembru 2015. godine, a sredstva su obezbeđena. Ali, ako bismo sa Kinezima našli povoljan aranžman, kao što je lizing, lako bi se ruski kredit preusmerio na neku drugu prugu, a da ovu u potpunosti rade Kinezi, naravno ako nam je povoljnije“, otkrio je Anđelković.

Prema njegovim rečima, pruga Beograd – Budimpešta, a faktički Beograd – Beč, je veoma važna za Srbiju.

„Imamo 500.000 ljudi iz bivše Jugoslavije koji žive u Beču, pa nek njih 50.000 reši da kupi stan u Beogradu i da dolazi na vikend mi smo tu na profitu“, zaključio je Anđelković.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com